Ivan Hoffman: Riskantní solidarita

22. duben 2020

V Poslanecké sněmovně zazněl návrh, aby se naši poslanci a senátoři vzdali svých platů na znak solidarity s lidmi, kterým kvůli koronavirové krizi klesly příjmy a na něž dopadne očekávaná krize ekonomická.

Většina zákonodárců neskrývala rozpaky, respektive znechucení nad takovýmto populismem, naopak veřejnost by uskromňování se politiků většinově uvítala.

Čtěte také

Řeč je samozřejmě o situaci pouze hypotetické, která v praxi sotva nastane, protože politici, až na pár výjimek, vstupují do politiky pro peníze. Jedná se o dobře placené zaměstnání, ale také o profesi, která má tak titěrnou společenskou prestiž, že by o ni sotva měli zájem dobrovolníci. 

Obecně platí, že lepší než obrat politiky o nezasloužené peníze je důsledně dohlížet na to, aby si je zasloužili. To je ale jiný příběh, který si vyprávíme v normálních časech, nikoli dnes, kdy i politici dodržují sociální distanc, a tím pádem se v práci nepřetrhnou. Proto také ten dojem, že jsou přeplaceni.

Jen ať si výplaty nechají

Čtěte také

Nápadu, že by si politici rušili výplaty, bychom ale asi neměli naivně tleskat. Je to podezřelá, neboť dvojsečná iniciativa. Politici by se sice tvářili, že se solidarizují s ekonomicky postiženými občany, ale jedním dechem by se sami dovolávali stejné solidarity od nás.

Slyšeli bychom od nich něco ve smyslu: „Berte si příklad z nás, chudých politiků. Kde nic není, ani čert nebere. Také nenatahujeme ruku ke státu. Berte svou nouzi jako my, jako podnikatelské riziko, smůlu, se kterou je třeba se vyrovnat, ránu osudu, která stejnou měrou dopadla na nás na všechny.“

Vzdát se poslaneckého platu by pro politiky bylo alibi, proč nemusí řešit krizi. 

Ivan Hoffman

Nezaplacený poslanec by byl poslancem demotivovaným, který by si škodolibě užíval toho, že v nouzi není sám. Takový levný poslanec by nás v této pandemii přišel draho. 

Jen ať si své výplaty hezky nechají a pracují na tom, abychom nepřišli na buben.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio