Ivan Hoffman: Moudrost a paragrafy

20. červenec 2022

Když král Šalamoun, od Boha nadán moudrostí, řešil spor dvou žen o dítě, měl na rozdíl od dnešní justice snahu rozhodnout. Kdyby po způsobu dnešních juristů spořícím se stranám sdělil, že rozhodne, až se mezi sebou domluví, v Bibli by pro Šalamouna nebylo místo.

Šalamounovo know-how, tedy příkaz spravedlivě rozpůlit dítě mečem, mělo váhu díky královské autoritě. Jen Šalamoun věděl, že se jedná o test, ve kterém uspěje ten, kdo ustoupí.

Čtěte také

O Šalamounově moudrosti ovšem nejlépe vypovídá, že nerozhodl o střídavé péči, což je způsob, jak dítě rozpůlit psychicky. A lze se domnívat, že ani v dnešních rozvodových sporech o děti by Šalamoun nesklouzl k alibismu. Hledal by pravdu a vodítkem by mu samozřejmě byla morálka.

​Šalamoun by se určitě nemazal s někým, kdo si na odchodu z rodiny, která se mu omrzela, dělá nárok na polovinu dítěte. Dítě si zaslouží rodiče, kteří, respektive který, má zájem o dítě celé. Moudrý soudce by vůbec neřešil otázku, zda polovinu dítěte nechat vychovávat matkou a druhou polovinu macechou, protože je jasné, že to nemůže fungovat.

Pokud matka ustoupí

Čtěte také

Na rozdíl od dnešních soudů, pro které jsou prioritou rovná práva rodičů, by starozákonný Šalamoun vůbec nebral zřetel na lidská práva provinilců. Prioritou by pro něj bylo hledání a prosazování spravedlnosti. Koňský handl s dětmi je až produktem dnešní modernity, která se odstřihla od mravnosti a morálky.

Důsledkem je svět podle psychopatů, kteří se neštítí ničeho a slušný člověk je jim pro smích. Šalamounovi by nebyl. Nevymlouval by se, že neumí rozlišit pravdu a lež, upřímnost a pokrytectví. Nebagatelizoval by lži, zákeřnosti, porušení daného slibu čili zradu, neboť člověk bez morálky nemůže být dítěti k užitku a už vůbec ne vzorem.

Ivan Hoffman

Dnešní absence vůle rozhodnout činí soud, tedy instituci spravedlnosti, spoluviníkem nespravedlnosti. Nutí slušné svádět nerovný boj se zlem, které nerespektuje žádná pravidla.

Zatímco u Šalamouna žena, co ustoupila, zachránila své dítě, dnes pokud matka ustoupí psychopatovi, stát jí z jejího dítěte přiklepne pouze zmrzačenou polovinu. Kompletní, nerozdělené dítě zjevně není prioritou právního státu.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio