Ivan Hoffman: Konzumní charakter Vánoc

24. prosinec 2016

Rok co rok takto o Vánocích posílá Bůh na svět svého syna. Původně postupoval nenápadně. Chudý Ježíšek se Marii narodil ve chlévě a uvítací výbor tvořili pastýři, dobytek a andělé.

Dnes se ovšem u nás, křesťanů a ateistů, kolem Ježíškova narození každoročně rozpoutá mediální kampaň provázená nákupní horečkou, které odolají jen ti nejotrlejší. Ježíška nelze přehlédnout.

Důležitá vánoční otázka zní, zda obchodníci chytře zneužívají Ježíška, aby prodali zboží, anebo zda Bůh, bez kterého se ani lístek na stromě nepohne, chytře využívá obchodníky, aby šířili povědomí o příchodu jeho syna. Prohlédnout Boží strategii není těžké.

Jsou lidé, které oslovuje Bůh přísný, a ti se mu snaží zavděčit ctností, pokorou či askezí. Naprostou většinu ale tvoří lidé, které Bůh bere ve své lásce a milosrdenství na milost i s jejich chybami a neduhy. Zdá se, že zná naši slabost a tak netlačí na pilu. Nechává na člověku, kdy a jakou k němu najde cestu.

Materiální dar s nulovou duchovní hodnotou

Situace zašla tak daleko, že pod svěcením Vánoc si někteří lidé představují právě nakupování dárků. Věří tedy na to, že spása je zabalena do barevného papíru s vánočními motivy. Ta víra je natolik silná, že se lidé, pro které se dárek stal svátostí, masivně zadlužují a mnozí končí v exekuci. Tomu, co se děje, se říká Boží dopuštění. Zkušenost s Bohem, který vsadil na svobodnou vůli člověka, je po dlouhá staletí stejná: Bůh dopustí, ale neopustí.

Jesličky ve chlévě

Běžně se stává, že člověk pocítí přítomnost Boží, až když je v nouzi, v neřešitelné situaci. A tak i prázdná peněženka a návštěva exekutora může otevřít oči duchovně nevidomému. Cesty Boží jsou nevyzpytatelné a ten malý Ježíšek, co se tváří, jako by neuměl do pěti napočítat, je ve skutečnosti ve věci péče o lidskou duši mistrem improvizace.

Bůh nám tu konzumní vánoční show toleruje, ale rozhodně ji nepožaduje. Vánoce lze světit i bez materiálních darů. S Ježíškem je možné se setkat i na přímo, nikoli pouze prostřednictvím obchodníků. Kdo to zkusí, zjistí, že Vánoce bez zarputilého předvánočního shoppingu jsou svátečnější.

Je tomu tak proto, že v dnešní době má materiální dar nulovou duchovní hodnotu. To, co hodnotu má, je dar duchovní. A ten se nekupuje.

autor: iho
Spustit audio