Ivan Hoffman: Jeden svět

1. březen 2023

Zdá se, že pocit, že to tady jde od desíti k pěti, kráčí ruku v ruce se snem, že někde to musí jít od pěti k desíti. Že je-li tady svět v nepořádku, musí být někde ještě v pořádku. A protože migrace zřejmě nikdy nebyla tak snadná, jako je dnes, hodně lidí, zdá se, přemýšlí spíše o tom, kde to je lepší, než jak to zlepšit tam, kde jsou.

Čtěte také

Když se v rozhovorech s neznámými lidmi, kteří mají podnikavého ducha, stočí řeč ke zdejším poměrům, nakonec z nich vyleze, že mají plán „B“.

Ať už jsou přesvědčeni, že tahle země a tento kontinent není pro staré, anebo že není pro mladé, jsou zajedno, pokud jde o destinaci, do které zvažují koupit jednosměrnou letenku. Nejsou to už kdysi populární Austrálie ani Kanada. Dnes se sní o Jižní Americe.

Jako je Evropa atraktivní pro chudé Afričany a skromné muslimy, je Jižní Amerika, zdá se, něčím atraktivní pro svobodomyslné Evropany, alergické na byrokratickou šikanu. Svět je jeden, ale někdo v něm hledá, kde by se najedl, zatímco druhý pátrá, kde by se ještě nadechl.

Čtěte také

„Určitě Peru“ – řekl mi sebevědomý muž, který se tím, co umí, uživí kdekoli. „Ekvádor“ – prozradila podnikatelka před důchodem a popsala, jak levně lze pořídit bungalov a na kolik tam přijde ošetření u zubaře. Dali jsme v tom rozhovoru k lepšímu popis mobilní korespondence s naším známým, světoobčanem, dlícím nyní v Chile.

„Co děláš?“

„Byl jsem u zubaře.“

„V neděli?“

„Byla tady pojízdná zubní ambulance.“

„A neměl jsi strach?“

„Ne, byl to profesionální zubař.“

„Jak to vypadalo?“

Ivan Hoffman

„Doktor otevřel dveře a řekl, že má ještě osmnáct minut, jestli ho ještě někdo potřebuje. Vytrhl mi osmičku a s vyšetřením a umrtvením mu to trvalo dvanáct minut. Nejlepší doktor, u jakého jsem kdy byl.“

„Co to stálo?“

„Bylo to zdarma. Doktora platí důlní společnost, které jde o to, aby lidé neprotestovali proti těžbě.“

„My bychom ale stejně protestovali.“

„Já taky.“

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio