Ivan Hoffman: Česká pomoc Itálii

16. srpen 2018

Nedávno jsme se dověděli, že se náš premiér nechystá do Itálie s prázdnýma rukama.

Andrej Babiš sice neudělá radost italskému premiéru Contemu a nepřiveze z Itálie jednoho symbolického migranta, ale do Itálie sebou vezme ředitele firmy, která dělá české bezpilotní letouny vhodné pro monitorování pašování lidí.

Thomas Kulidakis: Nešťastné téma uprchlictví a migrace se vrací jako bumerang

Počty migrantů a uprchlíků mířících do Evropy klesají

Počty migrantů a uprchlíků mířících do Evropy sice klesají, ale téma s nimi související se vrací jako bumerang. Už v roce 2015, v době nejvyhrocenější krize vyvolané nepřipraveností dosavadního azylového systému bylo zřejmé, že hluboké příkopy vykopané mezi státy údajně solidárními a státy údajně nesolidárními budou členské státy EU rozdělovat ještě dlouho poté, co se situace dostane pod kontrolu.

V debatě o tom, jak se postavit k migraci, se pro nás nová italská politická reprezentace stala zajímavým partnerem. Mezi italskými voliči totiž ubylo těch, kteří v migraci vidí přínos a přibylo těch, kteří migraci považují za problém.

Italové nechtějí na migranty doplácet, čímž říkají, že na migraci neprofitují. Nechtějí se redistribucí příchozích velkoryse dělit o benefity plynoucí z migrace, nýbrž chtějí, aby s nimi druzí sdíleli stále těžší migrační břemeno. Zemí, které migrantům otevírají náruč, ale ubývá. Zbývá Francie, Německo, Španělsko, Portugalsko.

Demonstrace principu

Z migrační debaty o humanismu, multikulturalizmu, demografii, ekonomice a dalších aspektech přílivu lidí do Evropy, se nyní diskuse zúžila na symbolického jediného migranta, který je klíčem k celoevropskému řešení.

Robert Schuster: Salvini a spol. nemohou mít zájem na řešení migrace. Přišli by o téma

Matteo Salvini

V Itálii minulých dní bylo možné narazit na dvě osobnosti, které vyplnily tamní mediální prostor.

Italové by v našem přijetí toho symbolického jednoho migranta viděli solidárně podanou ruku v nouzi, potvrzení evropské soudržnosti.

Když náš premiér říká ve shodě s většinovým názorem českých politiků i české populace, že přijetí onoho jednoho migranta by bylo souhlasem s cestou do pekel, říká tím Italům, že se nejedná o egoismus, neochotu pomoci v nouzi, protože o toho jednoho migranta bychom se jistě uměli vzorně postarat.

Když říkáme ani jednoho, jde o transparentní demonstraci principu, na kterém by podle nás mělo stát společné celoevropské řešení migračního problému.

Ivan Hoffman

Pozice České republiky je srozumitelná a logická. Místo toho, abychom pomáhali řešit důsledky problému, který jsme nezavinili, nabízíme pomoc s řešením příčin, protože těmi příčinami jsme v Evropě bez hranic potenciálně ohroženi i my. V našem zájmu je, aby se Italové ubránili nelegální migraci, nikoli aby si na ni zvykli a chtěli to pak i po nás. 

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio