Ivan Hoffman: Azyl v akváriu

18. květen 2022

Počítali jsme s drsnou zimou, která se nakonec nekonala, ale kdo to mohl vědět? V předtuše, že hladina jezírka nadlouho zamrzne a pro karasy pod ledem vznikne kvůli tlejícím zbytkům rostlin toxické prostředí, přišlo nám jako dobrý nápad vylovit tucet malých karasů a poskytnout jim přechodný azyl v nevyužitém akváriu. Aby v případě úhynu ryb v jezírku měl kdo převzít rybí štafetu.

Evakuovaní karasi v akváriu vypadali dobře, netvářili se, že je jim těsno. Okamžitě se na full service v novém prostředí adaptovali. Dařilo se ale i rostlinám, zakořeněným i plovoucím, kvůli kterým bylo ryby stále méně vidět.

Čtěte také

Navíc parta karasů akvárium postupně zaneřádila, takže když nadešel čas jarního návratu domů, výlov komplikoval kal zvedající se ode dna. Jakmile se mezi osazenstvem akvária roznesla zvěst o síťce, ve které uvízly první, nic netušící ryby, zbylé znehybněly v úkrytu akvarijního pralesa.

Člověk neví, co je pro rybu dobré

Ukryté u dna bylo v zimě i osazenstvo jezírka. Sporadický mráz nezabíjel. Když se ryby probraly z hibernace, ukázalo se, že nikdo nechybí. A rovněž se ukázalo, že stěhovat karásky do akvária byla velká chyba. Předpoklad, že se budou těšit na svobodu, byl naivní.

Čtěte také

„Neopouštěj jisté pro nejisté,“ jako by si říkala ryba spokojená se stolitrovým akváriem, ze kterého byla vykazována do patnácti kubíků pohodlí, které navíc brázdilo početné hejno starých kamarádek.

Výlov akvária se stal válkou nervů. Nezbylo než nejprve vybrat většinu rostlin, odčerpat do kbelíků většinu vody a pak po každém marném pokusu o chycení ryby vyčkat, než se usadí zvířené nečistoty. Nakonec ale člověk vyhrál nad rybou.

Nemyslíme si, že zkušenost s akváriem karasy v něčem obohatila, anebo naopak poškodila. Po vypuštění do jezírka jednoduše splynuli s davem.

Ivan Hoffman

Tento příběh není žádným podobenstvím a neplyne z něj ani žádné speciální poučení. Snad kromě pochybnosti o smyslu regulace. Ryba asi nemá silný názor, co je pro ni dobré, ale to platí i o člověku. Ani člověk neví, co je pro rybu dobré.

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.