Ivan Binar: Třešnička na dortu

5. září 2019

Z úst politiků slýcháme často různá, neustále se opakující klišé.

Musejí toho namluvit hodně a pořád dokola to samé, začasté jim nezbývá než mlátit prázdnou slámu a tak mají nachystané slovní prefabrikáty, které z nich padají jako žvejkačky z automatu.

Čtěte také

Dost rozšířené je přirovnání k třešničce na dortu. Kdosi s tím přišel už před lety a ostatní se toho chopili, protože je to trefné a vždycky k mání. Jako by třešnička byla čímsi navíc, zbytečným, bez čeho by se dort snadno obešel. Ale co když je dort mizerný, pokažený, zatímco třešnička znamenitá, opojná, v koňaku máčená? 

Oblíbený v těchto kruzích je také tah na branku. Pokud tomu správně rozumím, cílem hry je trefit se, dát gól: měl dobrý tah na branku, ale do branky se netrefil. Když se trefí, o tahu není třeba ztrácet slov.

Ze sportovní terminologie pochází také časté pokořování. Baník pokořil Spartu tři nula; Kvasničková pokořila Bedrnovou hned v prvním setu; bývalý pražský primátor Bém pokořil Mount Everest. Dodneška se chudák nejvyšší vrchol světa nemůže z toho vzpamatovat. Mstí se teď za to krutě zástupům méně zdatných ambiciózních lezců, kteří si výstup zaplatili a dolů se nevrátili.

Pět jelenů a žádná laň

Čtěte také

Už léta letoucí lezeme tři dědci kamarádi den po svatém Janu na Praděd. V ten čas před pár lety nebývalo takové horko jako poslední dobou. Kdoví, proč tam lezeme: abychom si dokázali, že to ještě zvládneme?

Až dosud se nám podařilo pokaždé vyštrachat až nahoru, ačkoliv jsme ve věku, kdy je nejlepším přítelem člověka – zábradlí. Místo zábradlí máme hole, taky dobré přátele.

Na Pradědu se nám líbí, letos na modré značce z Videl ke Švýcárně nám přeběhlo přes cestu pět jelenů. Pět jelenů a žádná laň. Nekecám, Vašek s Edou mi to dosvědčí. Kvůli takovým příhodám lezeme na Praděd. Abychom potkali ptáka červenku, alpskou růži, abychom se nadýchali čistého vzduchu.

Ivan Binar, spisovatel a překladatel

Letos bylo horko dechberoucí – taky slovo oblíbené při mlácení slámy – a my jsme zvítězili nad svou vůlí zvítězit a nedobelhali se ani ke Švýcárně. Chyběl nám ten správný tah na branku. Nepokořili jsme Praděd a Praděd nepokořil nás.

Upocení jsme se opláchli v čiré vodě říčky Opavy a dole v penzionu dosud bez lidí si dali vychlazenou dvanáctku, řidič vodu jemně perlivou. Byla to milá třešnička na podařeném dortu.

autor: Ivan Binar
Spustit audio