Ivan Binar: Rybí duše

1. duben 2021

Ryba má v sobě duši, slouží jí k vyrovnávání tlaku a udržování stability. Když se na duši šlápne, udělá to – BUM! ​Na zimní louce u řeky potkal jsem hejno černých ptáků – kavky a havrani pohromadě, jako by k sobě patřili. Kavky pokřikovaly zvesela, havrani k tomu neměli co dodat. V uschlé loňské trávě po čemsi pátrali a zdá se, že to nacházeli: potravu, co jiného! Co našli, snědli, odlepili se od země a odletěli pátrat o kus dál.

Všichni tvorové většinu času tráví sháněním potravy; a zbytek rozmnožováním, aby život byl zachován. Jenom člověk si to shánění omlouvá i jinými aktivitami a smysluplnou činností, vytvářením duchovních i materiálních hodnot pro sebe i pro příští generace. V podstatě však taky člověk většinu času shání obživu a stará se o potomstvo: seje, sklízí, bádá, vyrábí, nakupuje…

Čtěte také

A taky zabíjí, protože musí. Příroda ho učinila – stejně jako slepice, potkany, vepře a medvědy – pantofágem, všežravcem. Máme maso a zas maso, k tomu kousek pečeně.

Prý to maso vyrábíme. A ještě taky vyrábíme mléko, brambory, obilí a kdoví co všecko dokážeme vyrobit. Taková zpupnost! Samozvaný pán tvorstva se chová, jako by celá zeměkoule se vším všudy jenom jemu patřila, jako by on ji vyrobil. Nehodlám tu hlásat vegetariánství a nutit seno tygrovi. 

Přepočítávat mrtvé na tuny?

Jen bychom měli víc myslet na bytosti, které vedle nás i s námi žijí a fungují stejně jako my, mají krevní oběh srdcem poháněný, mozek a další orgány se stejnou funkcí jako člověk. Svatý František z Assisi už ve 12. století nazval je svými bratry.

Čtěte také

20. září loňského roku a pak ještě v říjnu a listopadu kdosi vypustil do řeky Bečvy kyanid.

Otrávil 32 tun ryb a další vodní živočichy. Po pachateli se pátrá, dosud nebyl objeven. Tu pohromu zavinil svou nedbalostí člověk – nějak se jmenuje, v zaměstnání zachází s jedovatým kyanidem a veřejnost dosud neví, kdo to je a jak bude potrestán. Těch 32 tun posbíraných v otrávené řece a zlikvidovaných v kafilérii, kolik je to zmarněných tvorů? 

Ivan Binar, spisovatel a překladatel

Zřejmě je praktičtější přepočítávat mrtvé na tuny. Vždyť jsou to jenom ryby a způsobená škoda se dá zvážit a vyčíslit penězi. A peníze jsou přeci jedinou mírou hodnoty čehokoli, třeba i rybích duší. BUM!

​Možná už někdo spočítal, kolik tun lidí uhynulo v loňském roce na koronavirus a škody vyčíslil v penězích…

Autor je spisovatel 

autor: Ivan Binar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.