Ivan Binar: Papír, stromy, papír

23. duben 2019

Máme v domě vedle vchodu na stěně kovové chlopně, do kterých se zasouvají nepotřebné papíry: reklamní letáky, informace o zboží všeho druhu a jeho cenách, tiskoviny všelijaké, nevyžádané.

Kdo chce, může si vzít. Ale nikdo si nebere. Kdosi tam ty nepotřebné papíry stále přináší, poťouchle je zasouvá nájemníkům do schránek a zbytek do chlopní u dveří. Papíry se hromadí, překypují, padají na zem.

Ivan Binar: Selfíčkáři

Selfie

V dřevních dobách počátků fotografování se někteří skeptici obávali, budou-li sejmuti a vyvoláni, že přijdou o tvář, o duši nebo rovnou o život.

Některý z nájemníků už má toho nepořádku dost! Posbírám plnou náruč a odnesu to do kontejneru s nápisem PAPÍR. Ošuntělý pán s pochroumaným dětským kočárkem vybere z tříděného odpadu, kolik se mu vejde, a odskřípe do neznáma.

​Papír vymyslel Cchaj Lun, ministr orby a hlavní eunuch ve službách císaře Cha-tiho z dynastie Chan, v roce 105. Vyráběli ho tenkrát z morušového lýka, starých hadrů a konopí. 

Číňané svůj geniální vynález přísně utajovali, do Evropy se dostal až po tisíci letech přes Orient a severní Afriku. V českých zemích se papírny objevují v 16. století; laciný papír nahradil drahý, kvalitní pergamen, na který se dosud psalo. 

Nové a krásnější stromy

My teď papír vyrábíme hlavně z buničiny vyrobené ze dřeva za použití všelijakých dalších nezbytností podle toho, jakého druhu papíru chceme docílit. Takže základní materiál máme ze stromů, velice užitečných rostlin.

Ivan Binar: Gigant s kudlou

02682770.jpeg

Toho chlapa s kudlou nad vchodem jsem se nikdy nebál. Vypadá hrozivě, ale dosud nikoho nepropíchl, ani Hitlera, když se tu producíroval – a bylo by to ku prospěchu nejen našemu.

Ze dřeva se vyrábí spousta nezbytných předmětů, ku příkladu nábytek, vařečky, tužky, párátka a zápalky. Dřevo je také nepostradatelný stavební materiál a znovuobjevené ekologické palivo. Stromy v sadech nesou ovoce, v lesích a parcích vytvářejí přívětivé životní prostředí, domov pro zvěř a ptactvo, produkují kyslík.

Spoustu nezbytností nám stromy dávají. Co bychom si bez nich počali! Některé, pravda, škodolibé stromy u cesty se občas postaví do cesty zasněnému řidiči... a pak jsou z toho alarmující statistiky. Ale kvůli tomu přece stromy úplně nezrušíme.

​Kam ten ošuntělý pán se skřípavým kočárkem papír vydolovaný z kontejneru odváží? Kam odvážejí technické služby to, co po něm zbylo? A co se pak s nikým nečtenými tiskovinami děje?

Ivan Binar, spisovatel a překladatel

Mám představu moderního kombinátu, ve kterém všecko semelou na kašičku a z té kašičky vyrobí nové stromy, krásnější nežli původní. Ty pak zasadí v alejích kolem cest, ale v dostatečné vzdálenosti od vozovky, aby je ani nenapadlo vstupovat zasněným řidičům do cesty.

autor: Ivan Binar
Spustit audio