Islámský stát prohrává na bojišti, mstí se útoky na civilisty

27. květen 2016

Irácká armáda tento týden zahájila ofenzivu na město Fallúdža s cílem osvobodit je z rukou Islámského státu. Ve vojsku bojují i šíitské a sunnitské milice a federální policisté.

Do středy významně postoupili a vyhnali džihádisty z více než deseti předměstských čtvrtí a vesnic při operacích, v nichž zahynulo přes 160 ozbrojenců, píše kurdský server Rudaw.

Otevřeli také koridory pro rodiny civilistů, které by chtěly z města odejít. To ale není snadné, protože džihádisté celé město zaminovali. Islámský stát obsadil Fallúdžu, která se nachází jen 70 kilometrů od Bagdádu, v červnu 2014, a ovládá ji tak ze všech iráckých měst nejdéle.

Tento týden zároveň kurdští bojovníci a povstalci zahájili útok na baštu Islámského státu, syrské město Raqqa, které džihádisté označují za metropoli svého „chalífátu“. Ofenzivu podporují ze vzduchu americké letouny.

Návrat k teroristickým kořenům

Islámský stát mezitím stupňuje sebevražedné atentáty na civilní cíle. Jen v pondělí přišlo při nejméně pěti útocích na pobřeží Středozemního moře o život na 150 lidí a dalších 200 bylo zraněno, píše agentura Reuters. Města Tartús a Džabla, kde k atentátům došlo a kde žije převážně alawitská menšina prezidenta Bašára Asada, byla přitom až dosud největších násilností ušetřena. Minulý týden provedl Islámský stát podobně smrtonosné útoky v Iráku a zabil okolo 200 civilistů v Bagdádu.

Tyto atentáty naznačují, že organizace se vrací ke svým „teroristickým kořenům“. Myslí si to nejvyšší americký velitel pro Blízký východ Joseph Votel, kterého cituje agentura AP. To ovšem podle něj neznamená, že by se Islámský stát vzdal ambicí vytvořit takzvaný chalífát. Jde zřejmě jen o změnu taktiky, která má odvést pozornost od územních ztrát v poslední době.

Islámský stát přišel už skoro o polovinu území, které v Iráku ovládal. Votel bojoval v Iráku a Afghánistánu a převzal americké Centrální velení před dvěma měsíci. Dohlíží na americké operace v Iráku a Sýrii i třeba v Afghánistánu. O víkendu dokonce Sýrii osobně navštívil jako první vysoký americký vojenský představitel od zahájení vojenských úderů proti Islámskému státu.

V Iráku v současnosti vzbuzují obavy politické nepokoje a pomalý postup irácké armády při dobývání Mosulu. Votel je však optimista. Podle něj je armáda na dobré cestě, aby džihádisty porazila. Řekl to po celodenní poradě s americkými a iráckými vojenskými představiteli a návštěvě základny u Bagdádu, kde se cvičí irácké bojové jednotky. Votel prohlásil, že si „Iráčané vedou dobře“, i když ještě zbývá mnoho práce.

Agentura připomíná, že právě kolaps irácké armády v letech 2014 až 2015 vedl k řadě územních zisků Islámského státu. Loni se však Iráčanům podařilo dobýt Ramádí a minulý týden strategickou křižovatku Rutba. Po Falludži je čeká Mosul, ale američtí činitelé se domnívají, že na to iráčtí vojáci ještě nejsou připraveni.

Pentagon je přesvědčen, že Islámský stát ztratil v Iráku až 45% obsazeného území a zhruba 35% oblasti, kterou ovládal v Sýrii, dodává Business Insider.

Západní instruktoři cvičí irácké vojáky pro boj s Islámským státem

Dezerce a nedostatek nových rekrutů

Džihádisté sklízejí jednu porážku za druhou a nic z toho, o co se v posledních několika měsících pokusili, nemělo požadovaný účinek.

Ztráta území je v rozporu s jejich proklamovaným heslem „zůstat a rozšířit“, s jehož pomocí na Blízký východ přivedli tisíce zahraničních bojovníků. Jakmile začal Islámský stát prohrávat a ztrácet území, příliv cizinců se zpomalil a vzrostl i počet těch, kteří ze skupiny zběhli.

Proto se teď Islámský stát víc soustředí na teroristické útoky než na dobývání území. Patří k nim i atentáty na Západě, jako v Paříži nebo Bruselu, ale také v Bagdádu. Džihádisté se k nim otevřeně hlásí. Irácké bezpečnostní síly jsou však stále schopnější, zdůrazňuje americké velení. Útoky mají vyvolat zdání moci, přestože se takzvaný chalífát stále zmenšuje. I když je však Islámský stát v defenzivě, neznamená to, že by skupina prohrávala.

Situace v Bagdádu a územní boj proti džihádistům v jiných provinciích spolu souvisí. Šíitské vedení Iráku chce především chránit Bagdád, a atentáty proto vyvolávají výzvy ke stažení části armády a policie z frontových linií do metropole, aby se zvýšila její ochrana.

Teroristická hrozba v Bagdádu by tak mohla oslabit vojenská tažení mimo Bagdád, včetně dobývání Mosulu. Americké velení v Iráku však ujišťuje, že irácká vláda zatím žádné vojáky do Bagdádu nestáhla, píše Business Insider.

autor: gzb
Spustit audio