Islamističtí teroristé válku proti světu ještě nevzdali

10. září 2008

Britské aerolinie Virgin v úterý neúmyslně připomněly světu, že teroristické nebezpečí, symbolizované oním útokem na newyorské mrakodrapy Světového obchodního centra 11.září před sedmi roky, ve kterém zahynuly tři tisícovky nevinných lidí, stále trvá. Aerolinie totiž vyzvaly britskou vládu, aby ukončila platnost nařízení z roku 2006 o omezení množství tekutin, které si cestující mohou vzít do letadel v příručních zavazadlech.

Prý by tak měla učinit proto, že londýnská porota právě odsoudila pouze tři teroristy ze skupiny osmi, která měla připravovat útok tekutými výbušninami na hned několik letadel najednou na linkách do Ameriky v roce 2006 a to ještě jen za přípravu hromadných vražd a nikoli za přípravu útoku na letadla. Jak známo, zatčení skupiny v srpnu 2006 vyvolalo tvrdá opatření na letištích a potvrzené následným nařízením Evropské unie. Výrok poroty prý znamená, že pumy sestrojené skupinou z běžných limonádových lahví -- kde původní obsah nahradila směs peroxidu vodíku a cukru a rozbušky byly umístěny ve vyprázdněných tužkových bateriích v digitálních fotoaparátech -- by prostě nefungovaly. Znamená to prý také, že drakonické a velmi nákladné letištní bezpečnostní kontroly zákazu tekutin v příručních zavazadlech, který byl později změněn na povolení do objemu sto mililitrů, byly asi zbytečné a zákaz by měl být nyní zrušen.

Experti a britské ministerstvo dopravy jsou ovšem proti zrušení zákazu. Prohlašují, že nejen soudní řízení, ale i zkušební exploze, prováděné před časem s pumami vyrobenými podle návodu londýnské teroristické skupiny odborníky americké FBI a vyřazenými letadly jasně dokázaly, že výbuchy by přivodily dekompresi trupu a pád letounů. Co se pak týče výroku poroty, experti jsou jím pobouřeni, nebot´ sedm z osmi obžalovaných pod vedením sedmadvacetiletého Ahmeda Abdulláha Aliho a stejně starého Tanvira Hussaina z východního Londýna a také osmadvacetiletého Assada Sarwara z High Wycombe, kde byly lahve s peroxidem zakopány v lese, nahrálo na videa známá posmrtná poselství fanatických teroristů. Stojící před velkým písmem okopírovanými citáty z koránu, například vůdce skupiny Ali, který byl mnohokrát v Pákistánu a byl vytrénován a vyškolen al-Kajdou ve stejné době jako členové skupin z útoků na Londýn, vyhrožuje světu Británii obvyklým zničením. To ovšem porota neuznala coby důkazy, neboť obžalovaní se hájili tím, že nechtěli nikoho zabít a že vše byly jen přípravy na pokus o vyvolání paniky. Jiný člen skupiny, sedmadvacetiletý Mohammed Gulzar, původně z Birminghamu, utekl předtím v roce 2002 do Pákistánu před zatčením ohledně závažného trestního činu, vrátil se na falešný pas policie zjistila jeho pravou identitu až později po zatčení z otisků prstů. Pro skupinu byl prý coby spojka ve styku s Pákistánem, avšak porota jej očistila od všech obvinění. Nyní bude pod zvláštním policejním domácím vězením a bude zřejmě vyšetřován ohledně onoho starého obvinění. Další čtyři, Wahíd Zamán, Umar Islam, Arafat Wahíd Chán a Ibrahim Savant, přiznali vinu z plánování ohrožení veřejného pořádku a porota se nemohla dohodnout ohledně viny z přípravy hromadných vražd, takže je zprostila viny, ale prokuratura se odvolává a bude se zřejmě konat nový soud. Jak už řečeno, experti se podivují a tvrdí, že obvinění prokuratury byla velmi dobře připravena, i když zatčení obviněných bylo předčasně urychleno po zatčení komplice v Pákistánu, ale porota měla jiný názor...

Skutečnost, že se v poslední době žádný velký teroristický útok nezdařil, neznamená ještě, že na nich teroristé al-Kajdy a její různé odnože nepracují. Čas od času je přece oznámeno zatčení té či oné skupiny podezřelých a co se týče britských zpravodajských služeb, Centrum pro spojené analýzy terorismu JTAC vydává pravidelná hodnocení pro britskou vládu (poskytované též spojencům v NATO a EU, tedy i české vládě), která pak určí, jaký stupeň ohrožení existuje. Nynější stupeň ohrožení je označen coby "závažné", či "těžké" ohrožení, což je vysvětlováno jako "útok je velmi pravděpodobný". Experti dodávají, že ostražitost se nepochybně vyplácí, neboť i když se bezpečnostním složkám ve většině případů daří podezřelé pochytat a usvědčit, teroristům stačí uspět jen jednou a důsledkem je katastrofální ztráta životů, jako v New Yorku a Washingtonu před sedmi roky. A jelikož v případu "Pokus o útok na letadla na transatlantických linkách za pomoci tekuté výbušniny" bude prokuratura nepochybně žádat o nový soud, případ vlastně není u konce. Vypadá to tedy, že výzva aerolinií Virgin o uvolnění tvrdého režimu na letištích ohledně tekutin je poněkud předčasná, i když jí podporuje správa letišť. Zdá se také, že její zveřejnění po nešťastném výroku poroty právě ve dnech kolem výročí 11. září 2001, nebylo právě taktické.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: jj
Spustit audio