ISIS dokážou porazit jen Kurdové, nikdo jim ale nepomáhá

22. říjen 2015

Už více než čtyři miliony Syřanů opustilo svou zemi a doufají že v Evropě najdou lepší domov. Víme, co od Evropanů očekávají? Mají se kam vrátit, když nesplní podmínky pro udělení azylu? A je vůbec možné zastavit uprchlickou krizi?

„Je třeba porazit ISIS, protože to je ta příčina zla a příčina toho, že statisíce lidí ze Sýrie odcházejí“ uvedl v pořadu Pro a proti europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina.

Podle něj je nutné Islámský stát porazit soustředěnou vojenskou akcí pozemní, podporovanou leteckou přípravou.

„Dnes v noci jsem se vrátil ze Sýrie, kde jsem se setkal s kurdským vedením ozbrojených sil. Oni jsou schopni ISIS porazit, pokud bude koordinovaná letecká příprava. Jsou vděční Američanům, kteří tam bombardují, ale říkají, že je to málo.“

Europoslanec je přesvědčen, že je nezbytné pracovat s „vojenským detailem, kterým je kurdská síla,“ a proto je ji třeba podpořit.

„Potřebují zbraně, výcvik, léčení zraněných, lepší koordinaci bombardování, odminování, detektory výbušnin pro ochranu před sebevražednými atentátníky,“ připomněl Štětina.

Ten podle svých slov slíbil kurdskému vedení, že tuto otázku otevře v branně-bezpečnostním výboru Evropského parlamentu, jehož je místopředsedou.

„Je třeba, aby byli slyšeni. Já jsem je pozval na listopadové slyšení Evropského parlamentu a tiskovou konferenci,“ řekl europoslanec.


Štětina: „V Sýrii není jiná síla, která je schopná v pozemním boji ISIS porazit, než Kurdové. A když se zničí ISIS, ustane i uprchlická vlna.“

Poslanec hnutí Úsvit Marek Černoch připomněl, že důležité je také nastavit jasné a striktní podmínky návratové politiky. „Mělo by přijít souznění evropské legislativy v rámci řešení celé uprchlické krize.“


Černoch: „Kurdští bojovníci a bojovnice jsou jedinou reálnou silou, která efektivně bojuje proti Islámskému státu. Cokoli by jim mohlo pomoci, si nakonec musejí shánět sami a za vlastní peníze. Opravdu to vypadá, že v tom konfliktu zůstávají Kurdové úplně sami a nikdo jim ani pomoci nechce.“

Souhlasí se Štětinou, že vojenská spolupráce je pro stabilizaci situace v regionu nezbytná. „Je to o koalici, která by měla fungovat pod OSN, aby to nebyly jen ostrůvky armád,“ dodal.

„Vzhledem ke zvěrstvům, která se v Sýrii dějí, nerozumím tomu, proč dávno vojenská koalice nevznikla a proti IS se nezasáhlo,“ vyjádřil svůj údiv poslanec.

Ten připomněl, že v době iráckého konfliktu byly koaliční síly schopné nasadit své vojáky během týdnů.

„Tady už léta Islámský stát terorizuje obyvatelstvo a eskaluje násilí, a státy se neustále dohadují, jestli vůbec zasáhnout, kdo by tam měl jít a nic se neděje,“ kritizoval liknavost světových velmocí Martin Černoch.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio