Íránské zemětřesení

29. prosinec 2003

Když jsme šli ve čtvrtek v noci spát, pod slovem Írán jsme si vesměs představovali zemi, která podporuje terorismus, porušuje lidská práva a nejspíše se snaží o vývoj zbraní hromadného ničení. Když jsme se v pátek ráno probudili, Írán byl zemí, které je třeba pomoci.

Otřesy o síle 6,3 Richterovy škály, které těsně před půl šestou ráno místního času zasáhly provincii Kermán a srovnaly se zemí stotisícové město Bám, připravily o život až čtyřicet tisíc lidí. V domech, postavených z nepálených cihel, měli postižení minimální naději pod troskami přežít. Týmy záchranářů z celého světa od soboty nacházejí za pomoci vycvičených psů a speciální techniky většinou mrtvá těla, a nyní je už naděje vyprostit ze suti živé nulová. Pomoc potřebují desetitisíce zraněných a ti, kteří během chvíle přišli o všechno. Jihovýchod Íránu je cílem letadel s humanitární pomocí a jedním z nich byl Hercules C-130, který kromě amerických záchranářů dopravil zdravotnický materiál bez ohledu na to, že prezident Bush před časem zařadil Írán do takzvané "osy zla".

Zemětřesení nesrovnalo se zemí pouze starobylé město, ale načas srovnalo i politickou nevraživost. Je obtížné intrikovat proti těm, kdo pomáhají, a nenávidět toho, komu pomáháme. Zeměkoule má schopnost lidmi zatřást tak, že jsou najednou schopni solidarity. Umí z nás setřást ideologické, náboženské či civilizační předsudky a ukázat nám, že pod nejrůznějšími maskami jsme zranitelnými lidmi, odkázanými jeden na druhého. Co v moci zemětřesení není, je zatřást lidmi tak, aby k sobě byli vstřícní úplně a navždy. Ani v nejtěžší chvíli neopomněli zdůraznit íránští představitelé v Teheránu, vzdáleném tisíc kilometrů od epicentra, že pomoc přijmou od kohokoli kromě Izraele.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.