Írán - první výročí nepokojů

15. červen 2010

Kdyby o prvním výročí znovuzvolení Mahmúda Ahmadínežáda nepsaly noviny, skoro bychom si ho ani nevšimli – prakticky se nekonala velká protestní shromáždění, a tedy jsme nezaznamenali ani tvrdá protiopatření bezpečnostních složek, která dříve vyvolavala takové pobouření. Mediální událostí tedy je především to, že se nic nedělo. To však neznamená, že neexistují rozdílné názory na to, co se pod povrchem děje - Totiž zda se domnívají, že se odpor proti Ahmadinežádovi již vyčerpal, a nebo zda to jen znamená, že reformně naladěná část íránské společnosti proměnila své metody, a vydala se na dlouhý pochod za svobodou, který se vyhýbá přímé konfrontaci.

Vraťme se o nějakých 370 dní zpátky. Tehdy vrcholila předvolební kampaň, v níž proti sobě stál dosavadní prezident Ahmadínežád a několik vyzyvatelů, většinou považovaných za reformisty. Předním představitelem těchto sil byl Hosejn Músáví, někdejší zastánce tvrdé linie, nyní ovšem rozhodný zastánce islámské republiky s lidskou tváří. Atmosféra ve velkých městech tehdy jednoznačně přála změně – mladí a vzdělaní lidé už měli dost jak ekonomických potíží a izolace země, tak i obtěžování ze strany nohsledů režimu. O to větší šok veřejnost utrpěla, když údajně neoblíbený Ahmadínežád získal nadpoloviční většinu všech odevzdaných hlasů.

Komentátoři, včetně toho, který právě hovoří, tehdy ještě chvíli spekulovali o tom, čím je Ahmadínežádovo nečekané vítězství způsobeno, než velká část Íránců udělala vlastní závěr – totiž že volby byly zfalšované. Nevěřili, že Ahmadínežád, navzdory trvající podpoře konzervativnějších a méně vzdělaných obyvatel venkova, mohl získat takový počet příznivců. Mohutné bouře, které se odehrávaly v několika velkých městech za účasti statisíců nebo možná i milionů lidí, se však režimu během několika měsíců podařilo dostat pod kontrolu, a to bezprecedentním nasazením milicí Basídž. Tím si podle některých odborníků islámská republika odcizila další část společnosti, protože v jejich očích ztratila autoritu a spolehla se na pouhou moc. A to tím spíše, že celá řada z těch, kdo byli na demonstracích zatčeni, byli ve vezeních surově biti, a údajně i mučeni a sexuálně zneužíváni.

Výsledkem však v každém případě bylo, že naděje vkládané do pozvolné a zákonné změny zmizely, a byly naopak vystřídáno novým typem režimu – mnohem větší úlohu v dosavadní údajné teokracii převzali laici z Revolučních gard, samostatné ozbrojené kliky, která za posledních dvacet let prorostla i do ekonomiky a dokonce i médií.
Zásadní otázkou, kterou si nekladou zdaleka jen sami Íránci a jejich přátelé, je, jak a kam se bude situace dále vyvíjet. Během víkendového výročí se žádné masové demonstrace nekonaly, a to zčásti kvůli strachu veřejnosti, a zčásti také proto, že sami přední představitelé zeleného hnutí raději akce na ulici odvolali.

Na věc můžeme nahlížet dvojím způsobem. Pesimisté nyní říkají, že lidé jsou zastrašeni; že jejich vůdcové, ve skutečnosti sami zklamaní fundamentalisté, nemají dost představivosti a odvahy, aby uvedli do pohybu skutečnou opoziční sílu; a že režimu se podařilo přežít smrtelnou krizi, po níž naopak pookřál. Tedy režimu, který, jak jsme se již zmínili, v posledním roce značně změnil svou povahu, vyvinul se z teokracie ve vojenskou diktaturu s náboženským nátěrem – nezapomeňme, že Ahmadínežád je laik, nikoli duchovní, a i Chamenejí se na četné duchovní nemůže spolehnout. Naposledy musel režim před dvěma týdny veřejně umlčet vnuka ajatoláha Chomejního, který u hrobu svého děda a zakladatele islámské republiky vyslovil odporu reformnímu hnutí. Úřady nyní více než kdy dříve kontrolují tok informací, od vypínání internetu až po odposlouchávání telefonů. Dokonce i exiloví aktivisté začali být opatrní, protože íránští agenti prý operují i v zahraničí.

Na opačné straně škály hodnocení současné situace jsou optimisté, kteří říkají, že takzvané zelené hnutí, tedy úsilí o liberální reformy, jen rozumě vyklidilo ulice, na nichž s převahou ozbrojené moci nemohlo vyhrát. Nyní prý pomocí inovativních přístupů, jako je vytváření virtuálních síti, kutá v samotných základech režimu, který už je jen slupkou. Neboli, jak říká jeden íránský aktivista, současné zřízení je v Íránu předmětem tak velkého a všeobecného opovržení a nenávisti, že dokonce i íránský režim nenávidí íránský režim. Nyní je tedy prý nutné počkat, až se chátrající stavba zřítí sama pod vlastní vahou.

K tomu snad mohou přispět některá z mezinárodních opatření proti íránskému režimu, ke kterým nedávno Rada bezpečnosti připojila čtvrtou sadu sankcí, jež zasahuje zejména společnosti a osobnosti spojené s tamním jaderným programem. Íránský stát jako takový projevuje malou schopnost efektivně zužitkovat neuvěřitelné nerostné bohatství, které má vláda k dispozici, a to obrovské masy lidí frustruje o to více, o co lépe jsou si toho vědomi. Vzhledem k vysoké porodnosti v 80. a 90. letech a dobrému vzdělávacího systému tvoří podstatnou část tamní společnosti mladí a vzdělaní lidé, kteří vědí, o co kvůli současné politice přicházejí.

Snad je také užitečné poznamenat, že i když se Revolučním gardám podařilo do značné míry zmocnit se státu a podstatné části ekonomiky, jejich experti neprojevují velký manažerský talent, a stahují ukořistěné podniky i celé íránské hospodářství k zemi. To znamená, že až se k politickým nespokojencům přidají i obyčejní ekonomičtí protestující, věci získají zcela nový rozměr – vzpomeňme na slavné vystoupení Miloslava Štěpána před dělníky v listopadu roku 1989, které skončilo fiaskem. Tuto nepolitickou sílu však zatím zelené hnutí nepodchytilo a nezorganizovalo.

Nikdo, ani politici, natož politologové, nemá křišťálovou kouli, a nikdo neví, kdy se údajně již prohnilá stavba zřítí – zatím totiž stojí poměrně stabilně, jak se ukázalo během nynějšího prvního výročí neúspěšných protivládních bouří. A už vůbec nikdo neví, jak bude vypadat zřízení, které to současné dříve nebo později nahradí.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání. Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.