Írán je výrobcem procesorů

1. srpen 2006

Když se řekne Írán, země na středním východě, vybaví se někdejší Persie a dnešní islámská republika, šíitští muslimové, letitá válka s Irákem, ajatolláh Chomejní, problémy s jaderným programem nebo prohlášení současného prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda. Vedle toho se v moderním Íránu také navrhují mikroprocesory.

Íránskou společnost Parsé Semiconductor, Co. Ltd., založenou roku 2003, zaujaly procesory s jádrem SPARC. Jejich základ navrhla v 80. letech firma Sun Microsystems a od té doby se jejich licence rozletěla do celého světa včetně Sovětského svazu a následně Ruska (viz Elbrus Moscow Center of Sparc Technology - od května 2004 součást Intelu). O licence se stará firma SPARC Internacional a některé modely jsou volně dostupné - "open source", bez nutnosti platit licenci.

Mikroprocesory rodiny SPARC mají RISC architekturu a původně 32bitové modely se v 90. letech rozšířily o 64bitové verze. Vedle již jmenovaného Sunu je produkuje japonská Fujitsu (potažmo Fujitsu Siemens), švédský Gaisler Research a mnoho dalších, kteří jej integrovali do svých produktů jako síťové prvky či průmyslové implementace. Procesory rodiny SPARC se často poznají podle právě této zkratky - HyperSPARC, SuperSPARC, TurboSPARC, UltraSPARC či SPARC64 nebo SPARClite. Mezi nejdiskutovanější procesor rodiny SPARC patří v poslední době UltraSPARC T1 s kódovým názvem Niagara. Na jediném čipu je umístěno osm jader. Procesor Gaisler Leon3 má být vyslán v rámci projektu Venus Express k Venuši pro řízení kamery VMC (Venus Monitoring Camera).

Parsé svoje procesory nazývá Tiny, Aristo nebo Tachra. Protože vyrobit skutečný procesor vyžaduje vlastnictví extrémně drahé továrny za miliardy dolarů, nechá si je Parsé vyrobit jinde. Společnost TSMC vyprodukuje procesor ARISTO 0,18µm technologií (neboli 180ti nanometrovou). Parsé svoje produkty nezamýšlí jako hlavní procesor osobních počítačů. Jsou integrovány spolu s dalšími součástkami do "elektronických hraček" typu GPS přijímač. Ona integrace se používá i v rámci samotného obvodu, je tedy namístě používat spíš označení "jádro" než "procesor".

Procesory typu Aristo nebo Leon nejsou na rozdíl od komerčních modelů zaměřeny na výpočetní výkon. Jejich nejdůležitějšími vlastnostmi jsou co nejmenší spotřeba energie, co největší odolnost vůči teplotním rozdílům nebo radiaci a malé rozměry. Proto se mohou použít v extrému také pro letecké, armádní či kosmické účely.

Informace o íránské firmě se rychle rozletěla do celého světa. Její webové stránky www.parsemi.com nejsou vždy na síti přítomny, nebo jsou zamčeny. Vzhledem k napjaté politické situaci je možné, že jsou cílem útoků hackerů.

autor: Patrik Veselík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.