Invazivní krajty polykají ptačí vajíčka

6. duben 2012
Monitor

Chovatelé hadů by vám řekli, že krajty ptačí vajíčka nežerou. Ty, které ničí ekosystém floridských mokřin, se to však naneštěstí naučily.

Mokřiny Národního parku Everglades na Floridě představují unikátní ekosystém s mnoha ohroženými druhy ptáků. Čelí však problémům s invazí asijských krajt tmavých (Python molurus bivittatus), které utekly ze zajetí nebo je vypustili nezodpovědní chovatelé. První zprávy o nich pocházejí z roku 1979, kolem roku 2000 se populace krajt stabilizovala a začala rychle hubit místní faunu. Podle výsledků studie, o které jsme informovali na konci ledna, mizí z parku především vačice, mývalové, jelenci běloocasí, králíci a lišky. Kořistí krajt se však stávají i ptáci a nově se ukazuje, že v bezpečí nejsou ani jejich vajíčka.

Vědci z Smithsonovského institutu zkoumají obsah trávicí soustavy krajt, aby tak určili, jaké druhy zvířat se stávají jejich kořistí. Zatím prokázali, že krajty v Národním parku Everglades loví nejméně 25 různých druhů ptáků. Až dosud však nebylo známo, že by požíraly také ptačí vajíčka. Překvapení přišlo ve chvíli, kdy vědci odchytili dvou a půl metrového samce, který žil nedaleko hnízda perliček. Had zanedlouho vyzvrátil obsah žaludku, ve kterém se nacházelo i deset celých vajíček perličky. Další dvě ptačí vajíčka vědci objevili v žaludku třímetrové samice. Analýza DNA prokázala, že tato vajíčka patřila kurlanům chřástalovitým (Aramus guarauna), kteří se podobají čápům a volavkám.

Krajty tmavé se tak zařadily na seznam hadů, kteří se živí ptačími vejci. Jejich jícen postrádá výběžky žeber, které hadům specializovaným na vejce usnadňují rozdrtit skořápku. Krajty jsou však natolik velké, že se bez podobné adaptace snadno obejdou – což je pro mokřiny Everglades velice špatná zpráva.

Zdroj: Science Daily

-----

<p> <iframe width="610" height="443" src="https://www.youtube.com/embed/PW3WqPDMNjI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.