Informace

11. červen 2003

Z bleskového průzkumu agentury STEM plyne, že téměř třetina občanů neví, že výsledek referenda o přistoupení k Evropské unii je závazný a politici že nemohou jeho výsledek zvrátit. Podobně tato třetina neví, že hlasovací lístky tentokrát volič neobdrží poštou, ale dostane je ve volební místnosti. Pětina lidí navíc ani neví, do které volební místnosti má jít hlasovat. Menší informovanost Středisko empirických výzkumů zjistilo u lidí se základním vzděláním, občanů nad šedesát let, příznivců KSČM a u těch, kteří otevřeně říkají, že nechtějí hlasovat anebo jsou proti vstupu země do EU.

Zajímavé ovšem je, že většina občanů s informacemi o náležitostech referenda žádný problém nemá. Žijeme v době, kdy si zájemce o informaci tuto zjistí. Zpravidla tak, že se na to, co chce vědět, zeptá. V Olomouci si například včera na tři tisíce lidí zjistilo, kdy proběhne oficiální trénink naší fotbalové reprezentace. Kdo má zájem o podpisy hvězd evropských velkoklubů, zjistil si informaci, že Nedvěd, Rosický či Baroš bydlí v olomouckém hotelu Gemo. Žádné speciální kampaně není třeba k tomu, aby se obecně vědělo, že o brankáře Čecha má zájem Barcelona, anebo že se na náš dnešní zápas s Moldavskem přijedou kvůli zájmu o Grygeru podívat ředitel a trenér Juventusu.

Průzkum veřejného mínění nevypovídá ani tak o tom, kolika lidem vláda vtloukla kampaní do hlavy datum referenda, jako spíše o tom, kolik lidí si umí opatřit důležitou informaci. Pro sedm našich občanů z deseti nebude orientace v Evropě větším problémem, zatímco ti občané, kteří nebyli schopni se orientovat ani v českých novinách, rozhlase a televizi, budou v Evropské unii ve značné nevýhodě. Člověku, který neumí najít volební místnost, jsou výhody rozšířené Evropy k ničemu. Rozšíří se mu pouze bludiště.

autor: iho
Spustit audio