Inflace státních vyznamenání: Příliš mnoho celebrit a sportovců, všímá si politolog

27. říjen 2014

I letos bude udělovat prezident ve svátek Dne české státnosti řády a medaile. Mezi navrženými kandidáty na státní vyznamenání jsou válečný hrdina Václav Provazník, cestovatel Miroslav Zikmund nebo fotbalista Pavel Nedvěd.

V posledních letech prezidenti na návrhy zákonodárců příliš nehledí: Václav Klaus si z doporučených osobností vybral jen pětinu a Miloš Zeman ještě méně.

„U nás dochází k inflaci udělování vyznamenání,“ uvedl v Ranním Plusu politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie.

Podle něj se situace začíná podobat časům socialismu. „Ten, kdo neměl aspoň titul zasloužilého umělce, jako by ani nebyl. Sítě se rozhazují příliš široko mezi celebritami i sportovci.“

Čtěte také

„Všem ústavním činitelům včetně prezidenta by velmi slušelo, kdyby se zaměřili především na jmenování těch osob, které se zasloužily o rozvoj ústavního politického systému, svobody, demokracie a lidských práv,“ doporučil Jelínek.

Prezident se opět rozhodl na oslavy státního svátku nepozvat dva rektory vysokých škol, se kterými má osobní spory.

Politolog připomněl důležitou souvislost: „Nejen státní vyznamenání, ale i prezidentský úřad se propůjčuje na dobu výkonu svého mandátu.“

„Miloš Zeman si jako soukromá osoba může dovolit nepozvat na oslavu svých narozenin koho chce, ale v okamžiku, kdy se rozhodne, že mezi pozvanými budou rektoři, vybírat si mezi nimi ty, kteří se mu nelíbí, mi přijde velmi nedůstojné,“ zhodnotil prezidentovo rozhodnutí Lukáš Jelínek.

autoři: oci , bum
Spustit audio