Indičtí tygři stále ubývají

23. září 2010

Nejnovější sčítání tygrů v Indii odhalilo, že početní stavy těchto šelem i nadále prudce klesají.

Počty tygrů se v Indii dlouho odhadovaly podle stop a pachových značek, kterými si tyto velké kočky ohraničují svůj lovecký revír. Metoda byla dlouhodobě kritizována kvůli nízké spolehlivosti. Indická vláda proto angažovala 88 000 spolupracovníků a zorganizovala velké sčítání tygrů. Zvířata byla sledována dokonce i automatickými fotoaparáty a kamerami satelitů. Takto prováděné sčítání tygrů stálo 2 miliony dolarů a mělo by se opakovat každé čtyři roky.

Při posledním sčítání starou metodou byl v roce 2002 stanoven počet indických tygrů na 3642. Nejnovější sčítání moderním postupem přesvědčivě zdokumentovalo existenci 1411 tygrů.

Byly stavy tygrů obdobně nízké už před šesti lety? Byli starou metodou někteří tygří započítání hned několikrát a došlo k fatálnímu nadhodnocení stavu indických tygrů? A nebo byly tehdejší odhady počtu šelem celkem správné a nové výsledky jen dokládají tristní stav ochrany tygrů a dokazují jejich nepolevující masové vybíjení? O to se teď odborníci přou.

Kritici vyčítají novému systému, že neodkáže spočítat tygry v močálovitém pralese Sundarbans, ležícím kolem delty řeky Gangy. Obhájci systému tvrdí, že chyba v celkovém počtu tygrů není větší než 17 %. V jednom se shodují všichni. Situace indických tygrů je katastrofální. Zachránit před vyhubením je může jen ochrana jejich přirozeného životního prostředí, ochrana živočichů, které tygři loví a v neposlední řadě i ochrana tygrů samotných, protože jejich ilegální lov je stále častý.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.