I ten na první pohled zlý člověk nebo vrah bývá nakonec vnitřně krásný, myslí si ředitel TV Noe a kněz Ryška

7. září 2023

„Život každého člověka je velký dar a každý z nás je velký originál. A mne baví příběh každého člověka zkoumat. Nikdo na světě není stejný, každý má jiný příběh – a jistě jsou na světě i ti zlí. Někdo vám řekne, že se nemá smysl zlým člověkem zabývat, ale já pak zjistím, že i ten na první pohled zlý člověk je nakonec vnitřně krásný,“ říká salesián a kněz Leoš Ryška, ředitel TV Noe.

Čtěte také

„Jednu dobu jsem chodil do vězení a setkávat se s lidmi, kteří provedli násilné trestné činy, a došel jsem k poznání, že nemůžu soudit jen tak, podle toho, že ten člověk někoho zabil, ale podle velikosti lásky. A když sám lásku nedostal, pak třeba udělal něco, co až křičí, že tu lásku nedostal. Třeba i zabil, ale uvnitř je i ten vrah často krásnější, než si myslíme. Alespoň to je moje zkušenost,“ doplňuje kněz a ředitel.

Leoš Ryška mapoval také život jeptišek, které se rozhodly jednou pro vždy obětovat život službě Bohu.

„Především k nim mám velký obdiv, protože to rozhodnutí rozhodně není jednoduché. Včetně toho nemít děti. Asi je to i těžší než u nás chlapů – přece jen když se stane muž knězem, tak je otcem a má duchovní rodinu. U sestřiček je to jistě podobné, ale často nemají tolik uznání jako my chlapi a obětují se skutečně na celý život,“ uzavírá.

Celé Hovory Tatiany Čabákové najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související