Host Studia Leonardo: Vladimír Štěpán o současné energetické situaci

20. květen 2014

Premiér Bohuslav Sobotka svolal na úterý 20. května zasedání předsednictva bezpečnostní rady státu. Reagoval tak na varování Ruska ohledně možného omezení dodávek plynu do Evropy. Jak by případné „zavření kohoutů" zasáhlo země Evropské unie?

Jaké můžeme očekávat ceny v případě otevřeného ozbrojeného konfliktu Ukrajině? A jak dlouho vydrží plyn v zásobnících ČR?
Na to aktuálně odpoví host pořadu Studio Leonardo Ing. Vladimír Štěpán ze specializované konzultační firmy ENA s.r.o. Moderuje Jan Burda.

Ing. Vladimír Štěpán je absolventem VŠE v Praze. V plynárenství má více než třicetileté zkušenosti. Specializuje se na ceny, komerční podmínky kontraktů, regulaci a privatizaci. Jako náměstek pro ekonomiku a obchod ČPP byl odpovědný za import a tranzit plynu do Československa. Vedl kontraktační jednání a zabýval se problematikou diverzifikace zdrojů plynu. Byl poradcem v řadě mezinárodních projektů na import, tranzit a skladování plynu. Spolupracoval na projektech Pravidla pro trh s plynem v ČR a SR, jako základu pro plynárenskou legislativu v liberalizovaném prostředí. Spolupracuje rovněž s vládní komisí pro vypracování energetické politiky ČR. K těmto tématům pravidelně publikuje včetně prezentací na mezinárodních plynárenských konferencích. Od roku 1992 spoluzakladatel, majitel a řídící pracovník ENA.


autoři: bur , ENA
Spustit audio