Host Studia Leonardo: sinoložka Táňa Dluhošová

3. březen 2015

Čínsky - snadno a rychle?

Jak složité je naučit se čínštinu? Jaká je v Česku úroveň sinologie a co víme o čínské literatuře? Hostem Studia Leonardo bude sinoložka z Orientálního ústavu Akademie věd Táňa Dluhošová. Ptát se bude Michael Rozsypal.

Nejlidnatější stát světa zůstává v našich končinách stále tak trochu záhadou. Jeho složitý jazyk u nás ovládá velmi málo lidí a naše povědomí o čínské literatuře také není valné. Měli bychom více věnovat pozornost studiu sinologie? Jaká to má úskalí? A jde vůbec čínský jazyk, jejich mentalitu a kulturu pochopit z perspektivy středoevropské desetimilionové země? Jaké uplatnění mají čeští sinologové?

Mgr. Táňa Dluhošová, Ph.D. vystudovala sinologii na UK v Praze, doktorské studium absolvovala v oboru Teorie a dějiny literatur zemí Asie a Afriky. Od roku 2009 působí na Ústavu religionistiky, na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně - nejdříve v Centru pro studium náboženství Číny a Japonska, dnes v Semináři čínských studií. Od loňského roku je šéfredaktorkou časopisu Archiv orientální, vydávaného Orientálním ústavem AV, kde od roku 2013 pracuje jako výzkumní pracovnice v oddělení východní Asie. Odborně se zabývá dějinami a kulturou Tchaj-wanu, čínskou literaturou, sociologií literatury, raně poválečnou tchajwanskou literaturou (1945-49) a kvantitativní metodou při studiu literatury.


Spustit audio