Host Studia Leonardo: prof. Jana Dostálová, odbornice na výživu a kvalitu potravin
Jak jsme na tom s kvalitou potravin ve srovnání s evropskými zeměmi? Jak probíhá analýza potravin? Jsou pro zdraví důležité tuky a luštěniny? S Janou Dostálovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze hovořil Jan Burda.
Na kvalitu tuzemských potravin a zásady dobrého stravování se zeptáme prof. Jany Dostálové z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Moderuje Jan Burda.
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. se profesně věnuje chemii a analýze potravin, soustřeďuje se zejména na problematiku tuků a luštěnin. Věnuje se také potravinářskému zbožíznalství, zejména významu jednotlivých druhů potravin ve výživě, a výživovým doporučením. Během své profesní kariéry publikovala téměř 400 vědeckých a odborných článků a je autorkou nebo spoluautorkou více ne 40 monografií a skript. Za svoji odbornou práci získala několik ocenění, mimo jiné je například držitelkou Medaile Vítězslava Veselého, kterou uděluje Česká společnost chemická. Prof. Dostálová se aktivně zapojuje do osvětových kampaní nabádajících k vyvážené stravě a k zodpovědnému výběru potravin a vystupuje v mediích.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.