Host Studia Leonardo: prof. Jana Dostálová, odbornice na výživu a kvalitu potravin
Na kvalitu tuzemských potravin a zásady dobrého stravování se zeptáme prof. Jany Dostálové z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Moderuje Jan Burda.
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. se profesně věnuje chemii a analýze potravin, soustřeďuje se zejména na problematiku tuků a luštěnin. Věnuje se také potravinářskému zbožíznalství, zejména významu jednotlivých druhů potravin ve výživě, a výživovým doporučením. Během své profesní kariéry publikovala téměř 400 vědeckých a odborných článků a je autorkou nebo spoluautorkou více ne 40 monografií a skript. Za svoji odbornou práci získala několik ocenění, mimo jiné je například držitelkou Medaile Vítězslava Veselého, kterou uděluje Česká společnost chemická. Prof. Dostálová se aktivně zapojuje do osvětových kampaní nabádajících k vyvážené stravě a k zodpovědnému výběru potravin a vystupuje v mediích.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.