Host Studia Leonardo: historik František Šmahel

28. leden 2014

Jméno světově uznávaného historika prof. Františka Šmahela je nejčastěji spojováno s etapou husitství, přesto on sám původně toužil profesně poznávat jiné období.

Proč se tak nakonec nestalo? Jak se připravuje na blížící výročí Mistra Jana Husa? Odpověď nabídne Studio Leonardo v úterý 28. ledna, kterým vás provede Jan Burda.

Prof. PhDr. František Šmahel, DrSc., vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, během let musel mnohokrát změnit zaměstnání. V životopise tak nacházíme nejen ředitele Městského muzea v Litvínově, vedení Historického ústavu AV ČR nebo Centra medievistických studií, ale také horníka nebo řidiče tramvaje. Prof. Šmahel zasvětil svůj život historii pozdního středověku, zvláště rané české reformaci a humanismu. V letošním roce získal Národní cenu vlády Česká hlava.

Rozhovor je z důvodu omezených časových možností hosta předtočen. Děkujeme za pochopení.

autor: bur
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.