Host Studia Leonardo: biolog prof. Libor Grubhoffer

7. květen 2014

Za tajemstvím parazitologie

„Klíšťata jsou vlastně živé fosilie, Zemi obývají již miliony let. A během své složité adaptace na měnící se prostředí si vyvinula řadu triků, jak na tomto světě přežít. Ve slinných žlázách a jiných orgánech si vyrábějí široké spektrum látek, které jim umožňují proniknout do hostitele, v klidu se nasát a ukončit vývojový cyklus... " Tak popisuje jedno z témat středečního vědeckého Studia Leonardo náš host prof. Libor Grubhoffer.

Profesor molekulární a buněčné biologie a genetiky Libor Grubhoffer je mezinárodně uznávaný odborník ve výzkumu infekčních onemocnění přenášených klíšťaty (zejména klíšťová encefalitida a lymská borelióza). Absolvoval studium biochemie na Přírodovědecké fakultě UK v Praze; pracoval jako ředitel Parazitologického ústavu AV ČR v Praze (1994-2002), dále jako prorektor pro zahraniční vztahy na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích (2001-2004), nyní je jejím rektorem (2012).

Je autorem více než 80 publikací v impaktových časopisech, řešitelem a spoluřešitelem grantů Grantové agentury AV, Grantové agentury České republiky a řešitelem nebo spoluřešitelem několika mezinárodních projektů. Spolupodílel se na objevech, kterých s kolegy z Parazitologického ústavu dosáhli v boji proti klíšťatům jako přenašečům lymské boreliózy a klíšťové encefalitidy.


Spustit audio