Hořké rozhodnutí Zelených v Německu

18. prosinec 2003

Krach kvůli plánovanému atomovému exportu do Číny se vyostřuje. Zelení ministři Joschka Fischer a Jürgen Trittin se zapletli do konfliktu s kancléřem Schröderem a sociálními demokraty, s kterými tvoří vládní koalici. Zelení se již v polovině 80tých let profilovali jako takzvaná antiatomová strana a prosadili v Německu postupné zrušení atomových elektráren. Nyní chce ale vláda, na které Zelení participují, prodat do Číny továrnu z Hannoveru, ve které se vyrábějí elementy do atomových továren, konkrétně plutonium.

Podle dřívějších prohlášení Zelených tato strana byla proti využívání atomové energie po celém světě, tedy i v Číně. Exportovat takovéto zařízení je neúnosné, tvrdí Rebecca Harms, kandidátka Zelených do Evropského parlamentu a zemský předseda Zelených z Baden-Würtenberska požaduje bezpodmínečné využití všech možností k tomu, aby se takovémuto exportu zabránilo.

Poslanec Bundestagu, tedy německého Parlamentu, Winfried Herman, zase Der Spiegelu řekl, že chce vidět Joschku Fischera bojovat s kancléřem proti exportu továrny. Situace je tedy velice napjatá. Na jedné straně stojí zelení pod tlakem veřejnosti, která si žádá jejich protesty. Na druhé straně je kancléř, jehož hlavní starostí je teď daňová reforma a takovýmto problémem se moc nezabývá. Pro pekingskou vládu by export byl dobrým kupem, protože starou továrnu by Čína dostala jen za 50 milionů eur. Pro koalici však tento obchod obsahuje elementy, které by mohly vést k jejímu krachu.

Politické špičky obou stran tedy hledají společné řešení, jak souboj ukončit tak, aby neexistoval žádný vítěz, ale ani žádný poražený. Problém je ale i v tom, že ministr Fischer byl již v květnu, kdy Siemens požádal o povolení vývozu továrny, informován, ale nic proti němu nepodnikl. Podobně se zachoval i ministr pro životní prostředí za Zelené Trittin, který o obchodu rovněž dlouho mlčel. O celé transakci nebyla dlouho informována veřejnost ani partaitag, tedy konference Zelených.

Během jednání se ukázalo, že stejná firma plánuje výstavbu atomové elektrárny ve Finsku. V tomto případě se ale vláda v čele s kancléřem vehementně hájí a tvrdí, že jde jen o dílčí zakázky na dodávky turbín a ne o atomovou elektrárnu. V případě prodeje továrny z Hannoveru, zdá se, ale už nestojí nic v cestě, neboť vzato čistě byrokraticky, neexistují mechanismy, které by tomuto prodeji mohly právní cestou zabránit. Ministerstvo zahraničí nenašlo důvod, proč obchodu zabránit a Ministerstvo životního prostředí do toho nemá co mluvit.

Joschka Fischer, aby předešel všem možný útokům a řečem o tom, že by Čína mohla továrnu zneužít i k vojenským účelům, přišel s návrhem, že celá továrna bude v Číně pod kontrolou Mezinárodního atomového kontrolního úřadu se sídlem ve Vídni a že Čína se zaváže nevyužívat továrnu k válečným účelům. K tomu se Čína v minulých dnech skutečně uvolila.

Komentář Der Spieglu - v politice to způsobuje rozhořčení, právně se s tím nedá nic dělat. Taková situace ale může silně otřást postavením Joschky Fischera a skutečně ohrozit i existenci koalice. To naznačují hlavně signály z jednotlivých členských základen ve spolkových zemích celého Německa.

Spustit audio