Horečka chikungunya pod lupou

9. březen 2009

Trojice molekul zřejmě může poskytnout přesnou informaci o tom, jak se u člověka bude vyvíjet onemocnění horečkou chikungunya.

Virus chikungunya, který je přenášen hmyzem, způsobuje horečnaté onemocnění se silnými bolestmi svalů a kloubů. Od nich je odvozené i jméno viru, které v řeči tanzanského kmene Makonde znamená "to, co tě zkroutí". Horečkou chikungunya je možné nakazit se nejen v Africe, ale také v Asii, a dokonce ani v jižní Evropě není její výskyt neznámý. Proti nákaze neexistuje žádná vakcína ani léčba - lékaři infikovaným pacientům podávají pouze léky proti horečce a bolesti.

Většina případů probíhá lehce, ale zejména u dětí se může rozvinout krvácivá forma nemoci, která může být fatální. Singapurští lékaři ve spolupráci s pracovníky amerického Centra pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) nyní zjistili, že pacienti s lehkým a těžkým průběhem horečky se liší hladinou třech biologických faktorů - konkrétně interleukinu 1 beta, interleukinu 6 a RANTES - které se účastní regulace imunitních reakcí. Objev, který popisuje článek v PLoS ONE, může lékařům umožnit včas vytipovat pacienty ohrožené těžkým průběhem nemoci. Zároveň také nabízí cestu, jak spolehlivě odlišit horečku chikungunya od horečky dengue, která může mít podobný průběh.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio