Hledáme korejskou vesnici

5. květen 2010
Sedmý světadíl

Kdyby se ve dvacátém století nezačali Korejci houfně stěhovat do měst, kdyby města nepozvedla jejich životní úroveň, kdyby stará zástavba neustupovala neustále nové, těžko by dneska Evropany mohla fascinovat neuvěřitelně živá, nonstop blikající Jižní Korea plná neonů.

Zato bychom ale možná mohli obdivovat malebné korejské vesničky s tradiční architekturou, které se staly obětí modernizace této země. A tak nezbývá než vyrazit do „skanzenu“.

Že si Korejci obzvlášť zakládají na svém kulturním dědictví, o tom není sporu. Dokládají to i zaplněné tradiční vesnice, kam se korejské rodiny houfně vydávají o víkendech. Protože je ale potřeba každý správný výlet zakončit, resp. začít, občerstvením a nákupem suvenýrů, vítá vás v areálu jedné z turistických vesnic Hahoe právě prostor s restauracemi a stánky. Nenechte se ale oklamat, to ještě není tradiční korejská vesnice, zapsaná na seznamu UNESCO. I když typ staveb připadá nezkušenému cizinci tradičně korejský. Každopádně tady loutky ani dřevěné masky nenakupujte! Šetřete na babičky, které prodávají suvenýry přímo v Hahoe Folk Village.

Vesnice Hahoe vznikla v 16. století za vlády slavné dynastie Čoson (Joseon), která vycházela z hodnot neokonfucianismu a položila v Koreji základy moderní korejské etikety, kulturních norem i moderní korejštiny. Hahoe si dodnes uchovala původní strukturu a několik významných staveb, včetně budovy konfuciánské školy. Fajnšmekr na architekturu by se teď asi pustil do rozboru prostých obydlí i aristokratických korejských staveb, které jsou v Hahoe k vidění. Já ale doporučím pouze všímat si střech a prohlédnout si na našem webu velkou fotogalerii v tamní vesnici pořízenou. To prostě musíte vidět!

Obyvatelé tradiční korejské vesnice Hahoe dostávají státní příspěvky na opravu domů

Návštěvník Hahoe jistě ocení, jak se v této starobylé vesnici vystavěné v harmonické přírodě Korejci snaží zachovat původní podobu domů a jak stát podporuje jejich obyvatele finančními příspěvky tak, aby vesnice stále žila a nestala se pouhým skanzenem, udržovaným památkáři, jak je tomu u ostatních tradičních korejských vesnic pro turisty. Na původní venkovský život už ale v Hahoe nenarazíte. Za domkem se slaměnou střechou bývá zaparkováno nové auto korejské výroby. Docela přesvědčivě však působí lidové umělecké výtvory, jako dřevěné masky, nádobí a hračky, které si můžete za symbolické ceny koupit přímo ve vesnici. Určitě byste v Hahoe neměli minout Muzeum masek a zejména divadelní představení, v němž se to krásnými dřevěnými maskami jenom hemží. Spíše než poodhalení významu a rozličného užití masek v korejské historii se tam dočkáte hereckých kousků sloužících k pobavení publika. Maska vola na vás bude čurat zpod zvednuté nohy a víkendově naladěné důchodkyně tlačit klenutým turistickým kšiltem do zad anebo bránit ve výhledu na kulaté jeviště. Ale i tak se vám to bude líbit.

Líbit nelíbit. Každý ale někdy dostanete chuť pocítit ten pravý venkovský život, navštívit nefalšovanou korejskou vesnici, kde si vás prohlížejí, protože jste cizí, a když odcházíte, ještě za vámi běží s jablíčkem, abyste měli něco s sebou. Nesejde na tom, jestli cestou narazíte na jednu ze zemědělských vesnic v oblasti Danyang, kde suší rýži přímo na asfaltce, nebo na opuštěně působící horskou vesnici v Národním parku Jirisan, kde před domy stojí velké keramické nádoby jangdok, do kterých by se u nás asi nakládalo zelí.

Mladí se stěhují do měst, zemědělství zůstává na důchodcích (oblast Danyang)

Každé místo, kde to žije každodenním životem, má kouzlo – když sedíte v restauraci na zemi, jíte jídlo z deseti mističek, z nichž ani jedno nedovedete pojmenovat, ale všechno vám připadá jako korejské kimchi (pekelně pálivá nakládaná zelenina s červenou zálivkou). Nebo když venku před domem několik členů rodiny společně přebírá červené papriky (taky pekelně pálivé). Anebo když se potom uložíte ke spaní „po korejsku“, na zem, a pod okny vám k tomu třeba ještě bude troubit pán s pojízdným obuvnictvím v náklaďáku, jehož amplión neúnavně hlásí něco jako „tamkydá, tamkydá“. Zřejmě ve smyslu: „kupujte boty, kupujte boty!“ A taková je opravdová korejská vesnice, kde sice nebudete moci obdivovat starobylou lidovou architekturu a zřejmě se do ní ani nevrátíte. Ale tamkydá, tamkydá vám bude znít v uších ještě pořádně dlouho.

Pojízdné obuvnictví (vesnice Susan)

Archiv seriálu Dvanáctkrát Jižní Korea:

http://www.rozhlas.cz/leonardo/svet/_themeline/1135

Doporučujeme:

Navštivte další tradiční korejské vesnice:
Korean Folk Village - v blízkosti Soulu
Naganepseong Folk Village
Namsa Village
Oeam Folk Village
Yangdong Folk Village - v blízkosti města Kjongdžu (Gyeongju)
Cheonghakdong - krásná tradiční horská vesnice, jeden ze vstupních bodů do Národního parku Jirisan

Pořiďte si dřevěnou korejskou masku z města řezbářů Andong (hezká je i horská varianta, k zakoupení např. v Národním parku Seoraksan na severovýchodě Jižní Koreje). Masky na tvář měly v korejské historii různé funkce: od ochrany vojáků i koňů ve válkách až po význam během šamanských rituálů a vyhánění ďábla.

Kupte si některou z korejských loutek, které jste viděli na divadelním představení v tradiční korejské vesnici Hahoe.

Podívejte se na:

Hahoe Folk Village (angl.):

http://en.wikipedia.org/wiki/Hahoe_Folk_Village

http://whc.unesco.org/en/tentativelists/1106/

http://www.lifeinkorea.com/Travel2/36

http://www.visitkorea.or.kr/enu/SI/SI_EN_3_1_1_1.jsp?cid=264148

Muzeum masek v Hahoe Folk Village (angl.):

Korejské masky (angl.):

Korean Folk Village (angl.):

Spustit audio