HLASUJTE: Vzrostly vaše obavy z cestování vlakem?

7. březen 2019
Radiofórum

Jen za posledních dva týdny se na naší železnici stalo sedm mimořádných událostí. Buď se srazily vlaky, nebo k tomu chybělo velmi málo.

Na brněnském hlavním nádraží se čelně srazily dva osobní vlaky. Dvě desítky lidí se zranily

V Brně u hlavního nádraží se srazily dva vlaky. Na místě zasahují záchranáři, hasiči i policisté

Dva vlaky se dnes po osmé hodině ranní srazily u hlavního nádraží v Brně. Na místě, kde zasahovaly tři hasičské jednotky, je podle aktuálních informací 21 zraněných, jak uvedla policejní mluvčí Petra Hrůzová.

Počet mimořádných událostí na železnici letos prudce vzrostl. Jen za první dva měsíce jich inspektoři museli řešit už 220, meziročně je to o celou čtvrtinu víc než loni.

Zatím nejvážnější nehoda proběhla v úterý na hlavním brněnském nádraží. Při střetu dvou vlaků se zranilo 22 lidí.

České dráhy provedly 300 namátkových kontrol strojvůdců a nezjistili žádná systémová pochybení. Na závažný nedostatek ale upozornili samotní strojvůdci: je jich málo a jsou přetěžováni.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:  

Vzrostly vaše obavy z cestování vlakem? Čemu přičítáte zvýšený počet mimořádných událostí na železnici? Jak hodnotíte technologickou vyspělost českých železnic? Co říkáte návrhu na zavedení bodového systému pro strojvedoucí, který prosazuje ministr dopravy Dan Ťok?   

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34.

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související