HLASUJTE: Mohlo by po volbách do amerického Kongresu dojít i k odvolání Donalda Trumpa?

7. listopad 2018
Radiofórum

Zajímají vás výsledky voleb do Kongresu Spojených států? Američané rozhodovali o jménech nových zástupců do Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu.

Pro celý svět by bylo dobré, kdyby demokraté mohli držet Trumpa na uzdě, říká k volbám Poc (ČSSD)

Donald Trump

Spojené státy žijí volbami. V sázce je všech 435 křesel ve Sněmovně reprezentantů a 35 ve stočlenném Senátu amerického Kongresu. Tyto volby, které přicházejí vždy v polovině mandátu prezidenta, letos přitahují ještě větší pozornost než jindy. V případě úspěchu demokratů by totiž mohl získat prezident Trump v Kongresu nejen protihráče, ale také by se mohl dočkat impeachmentu a hrozby předčasného konce v úřadu.

Američané rozhodli. Sněmovnu reprezentantů povede Demokratická strana, zatímco v Senátu si většinu udrží republikáni. Vítězství demokratů by ale mohlo republikánskému prezidentovi Donaldu Trumpovi komplikovat život. Analytici tyto volby označují za referendum o spokojenosti s jeho vládou.

Demokratická většina by mohla znamenat i další vyšetřování prezidenta, které by v konečném důsledku mohlo skončit dokonce i jeho odvoláním po veřejné žalobě, neboli impeachmentu. Té ale v historii v USA čelili pouze dva prezidenti: Andrew Johnson (v roce 1868) a pak Bill Clinton (1998). K odvolání ani jednoho ale nikdy nedošlo. 

Sledujete americké volby? Proč jsou podle vás důležité? Myslíte, že by opravdu mohly vést až k impeachmentu? Stavíte se na stranu republikánů, nebo demokratů?

Hlasujte v anketě, nebo pište na Facebook a Twitter (#Radiofórum).

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související