HLASUJTE: Měli by si nemocní se spalničkami, pokud odmítnou očkování, taky zaplatit léčbu?

8. listopad 2019
Radiofórum

Počet lidí nakažených spalničkami letos dosáhl 587, což je třikrát víc než loni. Ukazuje se, že nejmenší ochranu proti nákaze mají lidé ve věku od 41 do 51 let.

Čtěte také

Vysoce nakažlivá původně dětská choroba se v populaci nešíří, pokud je víc než 95% proočkovanost. Poslední průzkumy ale ukazují, že v české populaci je dnes pouze 90%. A v Praze je to ještě míň.

Za návratem nemoci prý stojí nejen strach některých rodičů z možných následků očkování, ale podle posledních informací velmi nízká proočkovanost na Ukrajině, odkud k nám byla (v některých případech) onemocnění zavlečena.

Ministerstvo zdravotnictví tak plánuje opatření, podle kterých by si ten, kdo očkování odmítne, hradil léčbu spalniček zcela sám.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:

Necháváte své děti očkovat?  A zvažujete, že se sami necháte přeočkovat? Myslíte, že by si ti, kdo odmítají očkování, měli hradit léčbu sami? A co můžeme dělat, aby se opět zvedla proočkovanost společnosti? A proč stoupá počet rodičů, které své dítě nenechávají očkovat?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související