HLASUJTE: Máme se kůrovci bránit, nebo si příroda poradí sama?

19. srpen 2019
Radiofórum

Kůrovcová kalamita, o které odborníci říkají, že je dosud největší v historii Česka, teď zasáhla i oblast severní a střední Moravy a Slezska.

Čtěte také

Lýkožrout už požírá lesy na jihu Čech, Moravy nebo podhůří Šumavy.

Několik nových ohnisek kůrovce odhalili v pátek v Olomouckém a Zlínském kraji pracovníci Arcibiskupských lesů a statků Olomouc pomocí monitorovacích letů nad lesy. Lesníci tak vědí, kde hledat napadené stromy.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:

Co si o zvýšeném výskytu kůrovce myslíte? Máme se mu intenzivně bránit, nebo si příroda poradí sama? Jak se díváte na spory o kůrovce - jak moc můžeme v národních parcích nechat na přírodě, aby si s kůrovcem poradila sama? Rozlišovali byste, zda se jedná o národní park nebo o „běžný“ les? 

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.