Hamáček je buď vlastizrádce, nebo amatér, soudí o ruské kamufláži Pekarová Adamová (TOP 09)

5. květen 2021

Server Seznam Zprávy tvrdí, že vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) chtěl zamést pod koberec výbuch ve Vrběticích výměnou za milion dávek vakcíny Sputnik V a pořádání rusko-amerického summitu. „Celá plánovaná Hamáčkova cesta do Moskvy budí od začátku velké podezření, že se nejednalo o blamáž, jak se snaží tvrdit, ale o nahrávku Rusům na smeč,“ míní poslankyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Poslanec ČSSD Roman Onderka tvrdí, že kritika opozice je předvolební hysterie.

„Je to hysterie, která vznikla na základě nepodloženého článku. Za svým předsedou si jako strana stojíme, vicepremiér Hamáček konal veškeré kroky ve prospěch republiky a jejích občanů,“ zdůrazňuje v Pro a proti Onderka, který je prvním místopředsedou sociální demokracie.

Čtěte také

Předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová je silně kritická: „To, že u nás Rusko provedlo teroristický čin, ale ministr plánuje cestu do této země, už stačí na to, aby byl nezpůsobilý vykonávat další své funkce.“ 

Politička za znepokojivé považuje už jen to, že si Hamáček ve chvíli, kdy se dozvěděl o útoku ve Vrběticích, povolává našeho velvyslance, který ale spadá pod ministra zahraničí, tehdy Tomáše Petříčka (ČSSD). „Toho ministr obešel a pak se ho několik dní poté zbavil. Jde tedy o překročení pravomocí. Příběh má mnoho trhlin, které pan Hamáček není schopen vysvětlit.“

Spojovat odvolání Petříčka z pozice ministra zahraničí s touto kauzou je absolutní nesmysl, byla to vnitrostranická záležitosti ČSSD.
Roman Onderka

„Spojovat odvolání Tomáše Petříčka z pozice ministra zahraničí s touto kauzou je absolutní nesmysl, byla to vnitrostranická záležitosti ČSSD. Můžeme se bavit o tom, jak šťastná byla plánovaná cesta do Moskvy jako zastírací manévr. Ale počkejme na hodnocení bezpečnostních služeb, policejního prezidenta a nejvyššího státního zástupce,“ žádá Onderka.

Onderka: Přestaňme fabulovat

Pekarová Adamová očekává, že je-li článek Janka Kroupy, který na Hamáčkovy kroky upozornil, smyšlený, dotčení by se veřejně ohradili, což se podle ní nestalo:

Čtěte také

„Hamáček nikde nebyl schopen vysvětlit, proč si předvolává velvyslance a vytváří mlhu a kamufluje, vše bez vědomí premiéra. I kdyby nebyl připravován handl, tak problém je už jen ona cesta, plánovaná do detailu.“

Onderka opakovaně vyzývá k uklidnění situace. „My poslanci bychom měli počkat na vyjádření představitelů bezpečnostních služeb,“ navrhuje. „Doufám, že je vyslechnou i opoziční poslanci, protože zatím to vypadalo tak, že se vzájemně budeme osočovat místo řešení toho, proč schůze ve sněmovně byla svolána.“

Šanci vyslechnout si zástupce bezpečnostních služeb měli poslanci už v úterý, ale údajně se nedostali ke slovu. Znovu měli šanci ve středu.

Jan Hamáček nikde nebyl schopen vysvětlit, proč si předvolává velvyslance a vytváří mlhu a kamufluje, vše bez vědomí premiéra.
Markéta Pekarová Adamová

Stále ale nebylo vysvětleno, proč chtěl Hamáček jet do Moskvy, kritizuje předsedkyně TOP 09: „Buď se jedná o Hamáčkovo fatální selhání jako ministra, který má jednat s velvyslancem jinak, než že ho stáhne pod nějakou kamufláží, kterou detailně naplánuje. Nebo je možnost, že to není pravda, jak sám ministr tvrdí, ale pravdou je pak fakt, že chtěl do Ruska jet s ruskou stranou něco řešit.“

Čtěte také

„Tím, že kolegyně sama považuje příběh o výměně informací za vakcíny za absurdní, tak sama říká, že novinář Janek Kroupa napsal něco, co je nesmysl,“ dovozuje Onderka. „A pokud má pan šéfredaktor informace o trestné činnosti, tak jako český občan by je měl nahlásit, jinak se dopouští protiprávního konání.“

Shoda panuje na tom, že ve Vrběticích proběhl teroristický čin, dodává místopředseda ČSSD. „Bezpečnostní služby odvedly famózní práci a Česká republika stojí jasně a vzpřímeně v rámci Evropské unie a NATO. Ale očekávám, že přestaneme fabulovat šest měsíců před volbami,“ shrnuje Roman Onderka (ČSSD).

Očekávám, že přestaneme fabulovat šest měsíců před volbami.
Roman Onderka

„Pan Hamáček plánoval cestu do Moskvy ve chvíli, kdy věděl, čeho se tu Rusko dopustilo. Buďto jde o vlastizrádné chování, nebo je za tím amatérismus. Obojí je na to, aby nepokračoval ve vládě. Pan Hamáček má tady hodně co vysvětlovat,“ upozorňuje Markéta Pekarová Adamová.

Poslechněte si celou debatu. Moderuje Karolína Koubová.

Spustit audio