Gysi a tajná policie

13. červen 2008

Nejen Lech Walesa, bývalý polský prezident, ale i jeden ze současných šéfů třetí největší politické strany v Německu Die Linke Gregor Gysi upadá čím dál hlouběji do vážnějšího podezření, že byl velice aktivním spolupracovníkem tajné policie Stasi v tehdejší Německé demokratické republice, kde pracoval jako advokát.

0:00
/
0:00

Poprvé upadl do podezření v roce 1992, kdy různí bývalí disidenti ve svých aktech našli odkaz na tajného spolupracovníka, který měl krycí jméno Notar. Zvlášť nápadné to bylo v případě paní Katje Havemann, ženy již zemřelého bývalého aktivního režimního kritika a vědeckého pracovníka Roberta Havemanna. Ze spisů paní Havemannové se dalo s velkou pravděpodobností usuzovat na to, že tím, kdo ji sledoval, byl právě advokát Gysi.

Pan Gysi podezření ostře odmítal a tvrdil, že je falešně obviňován. Sám pak rozmnožil a rozdával kopii jednoho papíru ze svého osobního operativního spisu z roku 1986, v němž stálo, že osoba označovaná krycím názvem Sputnik, je díky své profesní činnosti nevhodná k použití v boji s třídním nepřítelem v podzemí.

Naopak operativní spis tajného spolupracovníka označený jménem Notar se nepodařilo zatím najít. A bývalí důstojníci Stasi, kteří měli tato akta a akta pod krycím názvem Gregor spravovat, při výsleších sdělili, že pod těmito krycími jmény se neskrývala nikdy žádná konkrétní osoba, ale že šlo jen policejní výmysly.

Problém nastal až tehdy, když se v archivech státní tajné policie našla nová složka, kde se opět hovoří o spolupracovnících pod krycím jménem Notar a Gregor a z nich jasně vyplývá, že jde o reálnou osobu. Z nalezených papírů lze vyvodit, že tato osoba dostávala od policie úkoly a sama policii činila návrhy, jak v některých případech postupovat. Dokonce se našly i účty za dárky pro tajného spolupracovníka, které se týkaly Sputnika. Dárek pro něj byl dle účtenky koupen krátce po 39. narozenínách pana Gysiho. Zdá se tedy, že pan Gysi měl krycích jmen několik a jeho spolupráce byla velmi intenzivní.

Případem pana Gysiho, který dnes s panem Lafontainem jsou hlavními představiteli strany Die Linke, se od roku 1995 do roku 1998 zabýval i imunitní výbor bundestagu, tedy parlamentu, a došel dvoutřetinovou většinou k závěru, že "neoficiální spolupráce poslance Dr.Gregora Gysiho s tajnou policií bývalé NDR je považována za prokázanou".

Pan Gysi spolupráci stále rázně odmítá s tvrzením, že navíc v aktech spolupracovníka pod jménem Notar není uložen ani žádný vázací akt. Jenže se našlo prohlášení důstojníka Stasi Lohra, v kterém stojí, že Gregor Gysi se zavázal ústně a podáním ruky s policií spolupracovat. I po tomto zjištění Gysi spolupráci vehementně popírá s tím, že něco takového neměl zapotřebí, protože byl tenkrát již stejně suverénní jako nyní a měl přímé styky s ústředním výborem.

Podle aktů, které byly nalezeny, ale právě důstojník Lohr se podílel na přípravě procesu proti Havemannovi a na jednom záznamu stojí, že v roce 1979 dva muži jeli v autě z místa bydliště pana Havemanna do Berlína. Doslova v protokolu je napsáno, že spolupracovník vzal do vozu muže, pod krycím jménem Erwin a Erwin je malíř Thomas Klingenstein, který na objasňování starých případů s novými úřady spolupracuje, protože ke spolupráci byl kdysi donucen. A on je právě nyní tím klíčovým svědkem, protože si vzpomíná, že muž, který ho tehdy vezl, byl právě advokát Gregor Gysi.

Ve zprávě důstojníka Lohra o Gysim také stojí: "Je inteligentní, elokventní a společnský. Kvůli své veselé povaze je oblíben.....Je zároveň cílevědomý a pilný. Má ale tendenci se přeceňovat a ostře reaguje na fundovanou a věcnou kritiku."

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio