Gorila v nás

8. březen 2012
Monitor

Vědci dokončili sekvenování kompletního genomu gorily nížinné. Díky tomu budou moci porovnávat genomy všech žijících lidoopů: lidí, šimpanzů, orangutanů a goril.

Nejbližším příbuzným člověka je šimpanz, jehož genom vědci osekvenovali v roce 2005. Loni přibyl genom orangutana. Zbývala už jenom gorila, kterou nyní „přečetl“ mezinárodní tým pod vedením vědců ze Sangerova Institutu. DNA patří samici gorily nížinné (Gorilla gorilla gorilla) jménem Kamilah, která žije v zoologické zahradě v San Diegu. Gorilí genom tvoří (podobně jako u člověka) asi tři miliardy párů bází a najdeme v něm asi 21 000 genů.

První porovnání genomů gorily, šimpanze a člověka dopadlo poměrně nečekaně: Ačkoli jsme příbuznější šimpanzům, 15 % našeho genomu má blíže ke gorilám a podobná je i aktivita těchto genů. Část naší funkční biologie je tedy víc „gorilí“ než „šimpanzí“. Vědci také zjistili, že asi 500 genů lidí a goril jeví známky zrychlené evoluce. Týká se to především genů pro sluch, jejichž rychlý vývoj u člověka byl až dosud spojován se vznikem řeči. Objev, že tyto geny se vyvíjely stejně rychle také goril, však přináší pochybnosti.

Z odlišností mezi genomy jednotlivých druhů lidoopů také vyplývá, že gorily se od předků lidí a šimpanzů oddělily asi před 10 miliony lety. Oba druhy goril – gorily nížinné (Gorilla gorilla) a horské (Gorilla beringei) – se od sebe oddělily před 1,75 milionu let, ale během posledního milionu let si příležitostně vyměňovaly svou genetickou informaci. Tento scénář je podle vědců srovnatelný s evolučním rozchodem lidí a neandrtálců.

Zdroj: Nature, ScienceDaily

<p><iframe width="610" height="340" src="https://www.youtube.com/embed/MXtW_dNxOLs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.