Gita Zbavitelová: Židovské talibanky

6. březen 2011

Judaismus přikazuje ženám, že mají být skromné a cudné, tedy i v oblékání. Dospělé ortodoxní židovky proto nosí dlouhé, většinou černé sukně až na zem, blůzy nebo trička s dlouhým rukávem a vdané ženy si zahalují i hlavu – buď šátkem, nebo parukou. V Izraeli lze ale v současné době potkat ještě extrémnější případy.

Nezvyklý pohled se nabízí návštěvníkovi některých ultraortodoxních čtvrtí v Izraeli – židovky zahalené od hlavy až k patě v černých šatech a s tváří zakrytou závojem podobným muslimskému hidžábu. Takto ukryté pod černým hábitem chodí dokonce i šestileté holčičky. Jde o členky poměrně nové, extrémně ultraortodoxní židovské sekty, která hlásá přemrštěnou skromnost a cudnost žen. Izraelci jim posměšně říkají „talibanky“ podle podobně zahalených muslimek v Afghánistánu.

Dívky navštěvují speciální školy v Jeruzalémě a nedalekém městě Bet Šemeš, které jim jejich sekta zřizuje bez souhlasu a kontroly ministerstva školství. Důvod je prostý – takto extrémně oblečená děvčata nechce do svých škol vpustit ani ultraortodoxní komunita, přestože i její pravidla oblékání jsou nesmírně přísná a nedovolují ženám ani krátké rukávy nebo sukně kratší než ke kotníkům. Způsob oblékání „talibanek“ však charedim, ultraortodoxní židé, považují za přehnaný a odporující náboženským předpisům. Sektu veřejně odsuzují i ultraortodoxní rabíni a její způsob oblékání výslovně zakazují, zejména u malých dětí. V ulicích jsou „talibanky“ častým terčem posměšných a pohrdavých poznámek, ponižování, kleteb, pokusů o stržení závoje i výroků typu „vypadáš jako sebevražedná atentátnice“.

Židovské ženy v burkách v izraelském městě Bet Šemeš

Sekta je jednou z nejextrémnějších v Izraeli. Vznikla před šesti lety a má dnes okolo 500 členek. Jde o iniciativu extrémně nábožensky založených žen, které takto bojují proti údajně rozbujelé neskromnosti a chtějí svým dcerám od útlého věku vštípit zásady cudnosti. Začaly oděvem od hlavy k patě a teprve v poslední době přidaly i závoj přes obličej. Jejich manželé jim náboženský extremismus nevymlouvají – celý den tráví studiem Talmudu a na chodu domácnosti se prakticky nepodílejí.

Množící se stížnosti charedim i sekulárních občanů však v těchto dnech vzbudily zájem úřadů. Národní rada pro péči o dítě vyzvala ministerstvo sociálních věcí, aby tento jev řádně prošetřilo a zajistilo, aby sekta nepůsobila újmu malým holčičkám.

autor: gzb
Spustit audio