George Tenet

4. červen 2004

Pokud se i očekávalo, že George Tenet bude po sedmi letech v čele CIA vystřídán, pak se jistě neočekávalo, že bude odvolán. Odchod oznámil sám a důvody uvedl osobní. Asi nepřipadá v úvahu rozejít se ve zlém s někým, kdo má v hlavě ty nejtajnější strategické informace, jaké si lze představit. Prezident Bush se s Tenetem rozloučil velmi zdvořile a neopomněl ho pochválit za skvělou práci pro americký lid.

Komise vyšetřující události z 11. září 2001 před nedávnem tak zdvořilá nebyla. Vyčetla šéfovi CIA, že neměl žádnou účinnou protiteroristickou strategii a že mu chyběla schopnost analytické prozíravosti. George Tenet byl ovšem kritizován i za podklady CIA, kterými vláda zdůvodňovala útok na Irák, především za tvrzení, že Husajn vlastní zakázané zbraně, které se pak nenašly. Na druhé straně ovšem Tenet v únoru upozornil, že jeho analytici nikdy před válkou netvrdili, že Irák představuje bezprostřední hrozbu. Tím nepřímo naznačil, že se Bush o útoku na Irák neradil pouze s ním.

Učinit z Teneta obětního beránka dost dobře nelze. Určitě si nevymýšlí, když připomíná, že vedle chyb tajná služba pod jeho vedením mnoho hrozeb odhalila a předešla mnoha tragédiím. Jeho hlavní alibi pak spočívá v úsporných opatřeních, jež si sám nevymyslel a která měla na chod CIA neblahý vliv. Vůbec je zvláštní, jak univerzálním argumentem umí být konstatovaní, že chyběly peníze. Dokonce i v nejbohatší zemi světa se může stát, že se šetří na nepravém místě. George Tenet opustí svou funkci v polovině července, před prezidentskými volbami, kdy se Američané obávají pokusu Al-Káidy ovlivnit nějakým teroristickým útokem jejich výsledek. Bush možná přijal rezignaci lehkovážně. Anebo byly Tenetovy osobní důvody příliš vážné.

autor: iho
Spustit audio