Genetika v boji proti horečce dengue a pátý měsíc Pluta

21. červenec 2012

Tajemná Rangea z Newfoundlandu, johanitský poklad v Izraeli a „kus roucha“ Jana Husa z francouzského muzea.

V Brazílii spustili frontální útok proti přenašečům nebezpečné horečky dengue, komárům tropickým. Využívá se k tomu geneticky upravených samečků, kteří mají odlišnou barvu a nesají krev. Páří se s divokými samicemi, jejich potomci však nepřežijí stadium larvy. Projekt se zkoušel v provincii Bahia, kde bylo vypuštěno několik milionů „upravených“ samečků. Za pouhý půlrok se tam snížil výskyt přenašečů o 90 procent.

Rangea – to je jeden z tajemných organismů, které obývaly pozemské oceány v tzv. ediakaru, před více než půl miliardou let. Podle vědců žily nejspíš rangey v hlubinách kam nepronikalo sluneční světlo a tak mají za to, že šlo o živočichy. Jejich fosilie se podobají zkamenělému kapradí. Na kanadském Newfoundlandu nedávno našli celé “hnízdo” malých rangeí, které před 579 miliony lety zahubil sopečný výbuch.

108 mincí ve džbánu, ukrytém pod dlaždicí v podlaze. Tak vypadá nejbohatší nález středověkých mincí, jaký byl až dosud učiněn v Izraeli. Došlo k němu nedávno v ruinách křižácké pevnosti Arsufu, kde od roku 1261 vládli johanité. Podle archeologů mohl ukrytý obnos patřit právě jim. Když v roce 1265 dobyla Arsuf vojska mamlúckého sultána Bajbarse, majitel pokladu zahynul nebo uprchl a pro peníze se už nevrátil.

02679150.jpeg

Muzeum ve francouzském Colmaru vlastní ústřižek hnědé látky, zarámovaný v podobě erbu s nápisem „Kus roucha Jana Husa, upáleného v Kostnici“. Do muzea se dostal darem před 170 lety; kde byl předtím se neví. Podle odborníků na staré tkaniny může jít o látku z konce 14. století. Materiál, jeho kvalita i barva prý plně odpovídají nárokům, jaké byly tehdy typické třeba pro mnichy žebravých řádů.

Hubbleův dalekohled pomohl objevit pátý měsíc Pluta, trpasličí planety na periferii Sluneční soustavy. Měsíc, označovaný P5, má nepravidelný tvar a průměr asi 24 kilometrů - je tedy jen o málo menší než loni objevený měsíček P4. Další měsíce už jména mají - mohutný Charon doplňují dva mrňousové, Nix a Hydra. Podle odborníků vznikly zřejmě Plutovy měsíce po srážce s jiným tělesem Kuiperova pásu planetek.


Zdroj: ČTK

Vysíláno v Planetáriu č. 30/2012, 21. – 27. července.

Pravidelná rubrika Objevy a události se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio