František promluví jako první papež v Kongresu

Papež František bude první hlavou katolické církve, která promluví v americkém Kongresu, píše britský deník Daily Mail. Rodák z Argentiny přijal pozvání Bílého domu a prezident Barack Obama jej přijme 23. září.

Podle oficiálního oznámení spolu budou „pokračovat v dialogu o chudobě, životním prostředí, přistěhovalectví a podpoře svobody vyznání“.

František se zúčastní katolického setkání ve Filadelfii a při této příležitosti chce pronést projev v OSN v New Yorku a ke kongresmanům ve Washingtonu.

S prezidentem Obamou se zná od loňského března. Podle listu se významně zasloužil o dialog Spojených států s Kubou s cílem normalizovat vzájemné vztahy.

Čtěte také

Napsal americkým i kubánským politikům a vyzval je k „řešení humanitárních otázek společného zájmu, včetně situace určitých vězňů, a zahájení nové fáze v bilaterálních vztazích“, cituje Daily Mail prohlášení Vatikánu.

Jak píše křesťanský deník Christian Post, město Filadelfie teď hledá 10 000 dobrovolníků, kteří by pomohli s organizací papežovy podzimní návštěvy.

Na jeho veřejné mši na závěr Světového setkání rodin ve dnech 26. a 27. září se očekávají dva miliony lidí, tedy čtyřikrát víc, než je ve městě obyvatel. Na samotné schůzce bude papež s katolickými představiteli hovořit o přístupu církve k manželství, rodině a sexualitě.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.