Francouzští maturanti nechápou McEwanův román Pokání

23. červen 2015

Britský spisovatel Ian McEwan má sice na celém světě hodně obdivovatelů, ale nynější francouzští maturanti mezi nimi rozhodně nejsou.

Podle serveru Bien Public přes 10.000 maturantů podepsalo petici proti zkoušce z angličtiny. Ta obsahovala 11řádkový úryvek z McEwanova románu Pokání, v němž autor popisuje ústup britského expedičního sboru přes rozvrácená francouzská města a vesnice.

Na maturanty to ale bylo příliš. Otázky typu „Jak se cítili vojáci po vstupu do vesnice?“ nejprve nemohli přeložit, a když se jim to nakonec podařilo, označili je za „nepochopitelné“ a „nezodpověditelné“.

Čtěte také

V petici žádají osobní setkání s ministryní školství Najat Vallaud-Belkacemovou. Chtějí, aby odpovědi vůbec nebyly známkovány. Očekává se, že zkoušející kapitulují, aby nevyprovokovali větší studentské protesty.

Zastání našel McEwan paradoxně u starší generace Francouzů, kteří v petici vidí typickou lenost dnešních teenagerů, neschopných vyrovnat se s každým trochu složitějším úkolem.

„Intelektuální úpadek francouzské mládeže a její problémy s angličtinou jsou pro starší lidi evidentní,“ poznamenal server.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio