Foto z Marsu

5. leden 2004

Úspěšné přistání americké sondy Spirit na povrch Marsu sice mediálně zastínila svou nečekanou svatbou popová hvězda Brittney Spears, ale vědcům, kteří upírají zrak ke hvězdám na obloze, to radost nepokazilo. V jejich očích jsou černobílé snímky pustiny s fádním horizontem kráteru Gusev, které pořídil pojízdný robot Mars Exploration Rover, atraktivnější, než fotografie dvaadvacetileté celebrity šoubyznysu.

NASA hlásí, že fotografie z Marsu jsou tentokrát fantastické. Je tím míněna jejich kvalita, nikoli to, že by do objektivu zvědavě nakukovaly zelené bytosti s tykadly, jak bývali v minulém století zobrazováni smyšlení Marťané. Údaje o této planetě přítomnost života - natož civilizace - neprokazují, a pokud se nakonec bude po povrchu Marsu pohybovat nějaká živá bytost, nejspíše to bude člověk.

Už první snímky z roku devadesát sedm vedly k domněnce, že kdysi mohla být na Marsu voda. Po její přítomnosti má příští tři měsíce přímo na místě pátrat pohyblivý robot, uzpůsobený ke sběru a zpracování horniny. Nedávno pak analýza údajů z družice Mars Odyssey ukázala, že stupeň radiace na planetě není životu nebezpečný. Chybějící ochrana v podobě husté atmosféry a magnetického pole, které na Zemi kosmické záření a sluneční radiaci odklání či pohlcuje, by ovšem astronautům jisté nepříjemnosti způsobit mohla. Například rakovinu, záněty očí anebo poruchy nervového systému.

Samozřejmě se nabízí otázka, proč s touto vyhlídkou cestovat sedm měsíců někam, kde navíc teploty klesají k hodnotě mínus sto stupňů Celsia a není co dýchat. Tím důvodem je lidská zvědavost, touha rozluštit vesmírná tajemství. Pro lidstvo asi není dostatečnou výzvou zabývat se výhradně hvězdami, jako je Brittney Spears. Ostatně ta prý už uvažuje o rozvodu.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.