Fotbalová jistota

3. duben 2003

Po sobotní remíze v Nizozemsku se od našich fotbalistů čekalo, že si poradí s Rakouskem, ale současně panovala jistá nervozita. Hrát s outsiderem, který nemá co ztratit, není nic příjemného. Papírové předpoklady se ovšem naplnily, naši fotbalisté si čtyřmi brankami vylepšili skóre a v polovině kvalifikace vedou svou skupinu před Nizozemci.

V sérii zápasů, které naše fotbalová reprezentace pod trenérem Brücknerem zvládla bez porážky, byl ten včerejší v pořadí třináctý. Fotbalistům tedy můžeme děkovat za to, že se máme z čeho radovat v této nervózní době, kdy nám média předvádějí explodující bomby, rozhádané politiky a upálené mladé lidi. Je s podivem, když fotbalový míč, kterému se přezdívá "kulatý nesmysl", putuje po trávníku zcela logicky, zatímco svět kolem je zmítán absurditou. Platí to o kolmé přihrávce Poborského na Nedvěda, který pak přehodil brankáře, stejně jako o přihrávce Baroše na Kollera, který pro změnu brankáře obešel. Znejistěni tím, jak se všude kolem nás nectí žádný řád, jak se účelově, proti zdravému rozumu obhajují nesmysly jenom proto, že se to někomu hodí, se nakonec o existenci nějaké spravedlnosti ubezpečujeme při pohledu na kombinaci hráčů, končící gólem v soupeřově síti.

Když včera trenér glosoval zápas s Rakouskem slovy, že se ze strany našeho týmu jednalo o dobrou práci, byl ten jeho výrok přesný. Výsledek nebyl dílem štěstí či náhody, byl úměrný výkonu hráčů, kteří se pohybovali po hřišti s úkolem vyhrát. K tomu, aby člověk nepropadl beznaději, je nezbytné, aby alespoň v něčem nacházel jistotu, aby něco fungovalo. Je příjemné, že se na naše fotbalisty můžeme spolehnout. Ve světě, který nezvládá už ani standardní situace, má alespoň jejich zacházení s míčem řád.

autor: iho
Spustit audio