Fotbalová divočina

14. srpen 2003

Fotbal nepatří mezi sporty, ve kterých výsledek nutně odpovídá tomu, co se v hrací době odehraje na hřišti. Na jedné straně fotbalisté často neproměňují vyložené šance, na straně druhé končí míč v brance i zcela nečekaně.

Ze tří gólů v síti Vardaru Skopje, které včera pražskou Spartu přiblížily k postupu do základní skupiny Ligy mistrů, byly hned dva hodně kuriózní. Nejprve v síti Makedonců nečekaně skončila Poborského přihrávka. Na jeho centrovaný míč nikdo z útočníků ani obránců nedosáhl a od tyče se odrazil za záda překvapeného brankáře. Tři minuty poté šokoval celý stadion včetně hráčů a určitě i diváky u obrazovek Igor Gluščevič. Makedonci v očekávání přímého kopu ze vzdálenosti nějakých dvaadvaceti metrů stavěli zeď, a než se stačili seřadit, míč byl v síti podruhé. Gluščevič po zápase řekl, že o tom, zda už může hrát, vůbec nepřemýšlel, prostě přišel k míči a kopnul ho do branky. Asi jediný, komu to přišlo zcela přirozené, byl v té chvíli rozhodčí, který ukázal rukou na střed hřiště. Podle sparťanského brankáře Blažka se jednalo o hloupost obrany, nicméně zkušený komentátor České televize přiznal, že podobnou situaci ještě nezažil.

Toho, kdo zastává názor, že ve fotbale funguje cosi jako spravedlnost, zřejmě nepřekvapily dva góly, kterými hráči Vardaru srovnali stav zápasu, a žádná pochybnost nemůže být ani ohledně vítězné branky Karla Poborského z poslední minuty zápasu, když obráncům utekl a chladnokrevně zamířil. Po divokém průběhu zápasu v divoké divácké kulise následoval překvapivý konec. Balkánské publikum odměnilo i hostující tým potleskem, jakkoli to po první půli vypadalo, že se sparťané nevrátí do Prahy živí. Co pak ctí makedonské fotbalové fanoušky především, je to, že nechali žít i rozhodčího.

autor: iho
Spustit audio