Fotbal a volby

31. leden 2006

Zrovna v den, kdy k nám Franz Beckenbauer přijel propagovat nadcházející šampionát v kopané, oznámil prezident termín parlamentních voleb. Zvolil první červnový víkend a toto své rozhodnutí odeslal ke kontrasignaci premiérovi. Ten si ovšem spíše přál volby ve druhém červnovém týdnu a s podpisem váhá.

Když už nejvyšší ústavní činitelé nenašli v kalendářích termín pro společnou konzultaci, kdy budeme volit, měli příležitost probrat pro a proti alespoň s fotbalovou legendou a šéfem organizačního výboru konkurenční akce. Zda tak učinili, se neví. Spíše nikoli, protože by tím připustili diskusi, co je vlastně důležitější: Zda kulatý nesmysl, anebo politika. Připusťme smířlivě, že je důležité obojí. Ostatně jak prezident, tak i premiér předvedli při svých setkáních s Franzem Beckenbauerem, že jsou si významu fotbalového fenoménu dobře vědomi. Prezident v reakci na poděkování za možnost osobního setkání svému hostu řekl, že je to přece samozřejmé, a s odkazem na páteční los kvalifikace mistrovství Evropy avizoval i setkání další. Premiér pak při večerním setkání demonstroval znalost fotbalové historie a zahrál na národní strunu připomínkou bělehradského finále a čerstvou vzpomínkou na Portugalsko, odkud Němce vyprovodilo domů naše "béčko".

Pokud by byl Franz Beckenbauer tázán, kdy se lépe hodí volit, po pravdě by musel říct, že je to z fotbalového úhlu pohledu jedno. Politici ovšem musí zvážit, zda chtějí v prvním červnovém týdnu volby s větší účastí, anebo raději ve druhém týdnu komornější, když národ už duchem bude jinde. Objektivně je první víkend lepší. Voliči, jejichž strany neuspějí, dostanou čas vyrovnat se s frustrací, aby mohli s čistou hlavou usednout před televizory, anebo vyrazit do Německa.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.