Filipínský prezident Duterte chce nové vojáky. Mají porazit islamisty i komunistické povstalce

27. říjen 2017

Filipínský prezident Rodrigo Duterte nařídil novému vojenskému velení pokročit v boji proti ozbrojencům hlásícím se k takzvanému Islámskému státu. Rozhodnutí přišlo několik dní po vítězné bitvě vládních sil v jižní oblasti ostrovního asijského státu, píše na svém webu zpravodajská agentura Reuters.

Islamističtí bojovníci ze skupiny Maute obsadili letos 23. května město Marawi. Na začátku tohoto týdne filipínská armáda oznámila město za dobyté a osvobozené s tím, že se vojákům vyslaným Manilou podařilo zabít poslední čtyři desítky militantů, kteří lokalitu bránili.

Islamistům v bojích pomáhalo také několik zahraničních bojovníků. Jejich státní příslušnost ale agentura Reuters neuvádí. Dodává ale, že během pět měsíců trvajícího konfliktu zahynulo nejméně 1100 lidí, včetně 165 filipínských vojáků.

Pro případné další bojové střety chce mít filipínský prezident dostatek sil. Obměnu ve vedení vojska proto doprovodil nařízením ke zvýšení bojové kapacity ozbrojených sil, které teď čítají na 130 tisíc osob.

„Dostali jsme pokyn zřídit deset nových praporů. Máme v úmyslu vyvinout tlak a pokračovat v úsilí, abychom zlikvidovali úplně všechny ozbrojence. Naším cílem je zvítězit a ukončit ozbrojený konflikt v zemi,“ cituje Reuters slova generálporučíka Reye Leonarda Guerrera, nového náčelníka generálního štábu. Na Filipínách sestává jeden prapor z pěti set mužů, upřesňuje globální zpravodajská agentura.

Půlstoletí války

Filipínské ozbrojené síly bojují proti maoistickým vzbouřencům a islámským separatistům už skoro 50 let. Partyzánská válka guerillových skupin si za tu dobu vyžádala více než 160 tisíc obětí. Přibližně další dva miliony lidí připravily boje o střechu nad hlavou.

Filipínský prezident Rodrigo Duterte se schématem drogových kartelů v zemi

Generálporučík Guerrero před svým povýšením sloužil na postu velitele armády na jižním ostrově Mindanao. Tedy v místě, odkud pochází samotný prezident Duterte. Guerrero dodal, že armáda od hlavy státu obdržela také příkaz porazit komunistickou guerillu o síle čtyř tisíc bojovníků.

Filipínský prezident na začátku letošního roku přerušil jednání s maoistickými povstalci kvůli pokračujícím útokům na doly, plantáže, stavební projekty a další hospodářskou infrastrukturu. Ozbrojenci také přepadávají izolované armádní a policejní základny. Jejich cílem je získat finanční a materiální prostředky pro svou činnost.

Manila naopak pokračuje v mírových rozhovorech s muslimskými separatisty, kteří se snaží vybojovat autonomii v jižních oblastech země. Vláda usiluje o to, aby je získala pro pomoc v boji s jinou skupinou rebelů, jejíž členové přísahali věrnost takzvanému Islámskému státu.

„K dosažení našich cílů jsme vytvořili konkrétní plány, které jsme odhodlaní splnit. Filipínská armáda disponuje víceletým programem, který není závislý na jednotlivcích. Úkolů je možné dosáhnout bez ohledu na to, kdo bude stát v čele ozbrojených sil,“ cituje Reuters generálporučíka Guerrera, který se i přes své čerstvé jmenování chystá za dva měsíce do penze a velení armády tak předá svému nástupci.

Zbraně zabavené islamistickým povstalcům ve filipínském městě Marawi
autor: thk
Spustit audio