Favoritka italských voleb vychází z fašistického hnutí. Chytře ale zvolila prozápadní orientaci, popisuje novinář Pieralli

9. srpen 2022

Průzkumy naznačují, že Itálie by mohla mít po zářijových volbách poprvé v čele vlády ženu. Giorgia Meloniová, která vede pravicovou stranu Bratři Itálie, ale musí vyvracet podezření ze sympatií k fašismu. „Vychází z Italského sociálního hnutí, které bylo následníkem Národní fašistické strany. Zachovávalo hlavní hodnoty fašismu a konzervatismu, včetně těch radikálních, ale oficiálně říká, že nechce znovunastolení fašismu,“ popisuje novinář Andreas Pieralli.

Popisuje, že nostalgie po období fašismu je v Itálii slabší než třeba v případě Česka a doby komunismu, a to díky většímu časovému odstupu i válečné porážce a následné defašizaci.

Čtěte také

Přesto ale spojení s fašismem není pro italské politiky diskvalifikující, naopak jim v určitých vrstvách společnosti přináší body. „Mnoho lidí si myslí, že riziko návratu fašismu je přehnané a že se levice vyhýbá reálným problémům lidí, když řeší historická témata,“ přibližuje.

„Já si nemyslím, že se vrátí fašismus v podobě jako před 80 lety. Ale časy se mění a stejně tak i formy autoritářského systému, který se může vrátit v jiné formě a pod jinou značkou,“ dodává Pieralli.

Ve stínu Ruska

V aktuálních průzkumech má pravicová koalice zhruba 40 až 45 procent, zatímco středolevicová okolo 30 procent. Do zářijových voleb už zbývá jen málo času a Pieralli se nedomnívá, že by se poměr sil výrazně změnil.

Meloniová prý už několik let vede konzistentní opoziční politiku a na rozdíl od svého koaličního partnera, Ligy Severu Mattea Salviniho, nedělala ústupky, aby se dostala do vlády národní jednoty premiéra Maria Draghiho.

V italské pravici převládá antiamerikanismus.
Andreas Pieralli

„V očích mnoha Italů je tou, která se nepodvolila liberálnímu systému, kdežto Salvini to udělal a ztratil tak velký kus preferencí,“ vysvětluje novinář.

Od svých koaličních partnerů, kteří udržovali dobré vztahy s Ruskem, se odlišuje také formálně prozápadní orientací.

„V italské pravici převládá antiamerikanismus. Meloniová si chytře vybrala, že bude prozápadní a atlantistická, ale přiklání se ke konzervativnímu proudu na Západě. Za její vlády by určitě nehrozilo vystoupení z Evropské unie a NATO, ale Itálie už by nebyla tak konsenzuálním partnerem,“ soudí.

Čtěte také

Naopak Salvini se například nechával fotit v tričku s portrétem Vladimira Putina, po ruské invazi na Ukrajinu ale svou rétoriku změnil.

„Stejně jako jiná hnutí už nemůže otevřeně podporovat Putina, takže má plná ústa míru. Když už je nucen mluvit o válce, nikdy nevysloví podporu Ukrajině nebo slovo agrese. Snaží se to nějak zakamuflovat, aby to vypadalo, že podporuje mír a odvádí pozornost od faktu, že léta s Putinovou stranou spolupracoval.“

Ovlivní italské volby Rusko? A jak tamní politiku ovlivňuje to, že se země potýká s vysokým zadlužením? Poslechněte si rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související