Veronika Lefrancois: Ruští turisté nepřestali do Itálie cestovat navzdory překážkám ani v době války. Carpe diem?

26. březen 2022

Sotva se italský cestovní ruch trochu vzpamatoval z koronavirové pandemie, přišla další mezinárodní krize, která zřejmě opět oslabí příliv turistů na Apeninský poloostrov. Zcela logicky se očekává, že válečný konflikt na Ukrajině způsobí úbytek návštěvníků z Ruska. Je však pravděpodobné, že do Itálie dorazí také méně návštěvníků z  jiných částí světa. Například některé Američany, starostlivé o své bezpečí, může válka na evropském kontinentě od cestování odradit.

V předcovidových časech přijížděly do Itálie zhruba dva miliony Rusů za rok. To sice není tak závratné číslo v porovnání s 94 miliony turistů, kteří každoročně proudili do země ze všech koutů světa, ale Rusové oproti ostatním více rozhazovali. V Itálii utráceli návštěvníci z Ruska každý rok přes 980 milionů eur.

Čtěte také

S uzavřením vzdušného prostoru Evropské unie ruským letadlům to vypadá, že se ruští turisté do Itálie budou stěží dostávat.

Nicméně v oblíbených turistických oblastech odborníci na cestovní ruch konstatovali překvapivou skutečnost. Navzdory množství překážek majetní Rusové nepřestali cestovat. Ba naopak, v některých zemích, jako například v Thajsku, byl od začátku války na Ukrajině zaznamenán nárůst počtu Rusů, kteří si rezervují pětihvězdičkové hotely. Jejich životní náhled zřejmě odpovídá filozofii „Carpe diem“ – je třeba si užívat tady a teď, neboť kdo ví, zda třeba zítra nevypukne nukleární válka.

V Itálii, která pro Rusy až dosud představovala jednu z deseti nejoblíbenějších destinací, hlavní sezóna ještě nenastala. Obavy z nové krize turistického ruchu tu ale už teď pociťuje mnoho cestovních kanceláří.

Vlastníci několika pasů

Některé z těchto agentur ale mají za to, že se počty bohatých ruských rekreantů letos ani tak moc nesníží. V jednom z nejdražších luxusních letovisek, Forte dei Marmi u Ligurského moře, prý počítají s tím, že se k nim 90 procent návštěvníků z Ruska letos v létě vrátí.

Čtěte také

V tomto případě nejde ani tak o zprofanované ruské oligarchy, kteří se ocitli na černé listině kvůli spolupráci s Kremlem. Jejich majetek dnes italská policie s chutí konfiskuje. Velké množství spekulací například vyvolala jedna z miliardářských jachet zabavených v posledních dnech v Toskánsku. Podle mnohých nepatří tohle šestipatrové megaluxusní plavidlo nikomu jinému než Vladimiru Putinovi.

Ve Forte dei Marmi se očekávají turisté o něco nižšího kalibru. Nikoliv miliardáři, ale pouze milionáři, kteří však disponují soukromými tryskáči a ty je mohou na italské pobřeží dopravit. Polovina z těchto boháčů prý vlastní přinejmenším dva pasy – jeden ruský a druhý evropský – anebo mají neomezené povolení k pobytu, protože jsou majiteli nemovitosti v schengenském prostoru. Na tento typ rekreantů tedy sankce Evropské unie dopadají s menší silou než na řadové občany Ruské federace.

Adepty levné turistiky z Ruska letos v létě pravděpodobně v Itálii nepotkáme. Ale o ty vlastně luxusní letoviska na pobřeží příliš nestojí. Důležité pro ně je, že ruským boháčům vražedná válka na Ukrajině nevzala chuť cestovat a užívat si, i když se možná tento rok budou chovat diskrétněji než obvykle.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio