Fareed Zakaria: Může se stát, že největší škody od války způsobí lidstvu toto virové smítko. Co dál?

26. říjen 2021

Klidně se může stát, že největší hospodářské, politické i společenské škody od druhé světové války způsobí lidstvu toto virové smítko, napsal v úvodu své nové knihy Fareed Zakaria. Rozsáhlý esej amerického politologa a novináře indického původu nese název Deset lekcí pro postpandemický svět a nově vyšel v českém překladu. Listuje v něm Veronika Kindlová.

„Jaké přesně jsou důsledky pandemie? Někteří lidé se domnívají, že to bude stěžejní okamžik moderních dějin, chvíle, která navždy změní jejich směřování. Jiní věří, že s vakcínou se věci rychle vrátí k normálu. A další zase soudí, že pandemie dějiny příliš nezmění, ale značně je urychlí. Poslední scénář se zdá být nejpravděpodobnější,“ předpokládá Zakaria.

Čtěte také

A varuje, že takové zrychlení může mít nečekané a možná i neblahé následky. Je potřeba, i když pandemie ještě není úplně za námi, se na ně připravit. Zakaria doporučuje, abychom se připravili i na další krize, které jsou za dveřmi.

Pandemie covidu-19 je nová a mnohá naše každodenní počínání a očekávání obrátila vzhůru nohama. Odhalila přitom některé aspekty světa, které jsou naopak velmi staré. Stav nouze upozornil na jednu z nejstarších pravd mezinárodní existence: Že každá země si nakonec musí poradit sama. Když pandemie udeřila, státy, které dlouho spolupracovaly například v Evropě, uzavřely hranice a soustředily se na vlastní přežití,“ shrnuje Zakaria.

A připomíná, že každý systém může ze tří vlastností – otevřenosti, rychlosti a stability – dosáhnout pouze dvou. Ta vlastnost, která systému chybí, je pak jeho slabinou.

Více si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.