Fairtradové církve

22. prosinec 2013

V Česku je sedm Fairtradových církví. Co to znamená? Na to zaostřujeme v dnešním pořadu. Dozvíte se v něm i to, proč se nejlépe prodávají Fairtrade výrobky s příběhem.

Novinová taška z Indie, nebo anděl z Filipín

Anděl z Filipín. Přívěšek, se značkou Fairtrade. Má zlomené křídlo a po tváři mu teče slza. Je symbolem organizace, která pomáhá obětem dětské prostituce a dětem, které osiřely proto, že oba jejich rodiče zemřeli na AIDS. Z každého prodeje jde část utržené částky do tohoto fondu.

Domácí potřeby, kožené peněženky, šperky, výrobky z mastku z celého světa. Nabízí obchod Jeden svět, který prodává Fairtrade výrobky z celého světa.

Každý výrobek má svůj osobní příběh, který zvyšuje jeho faktickou i symbolickou cenu. Patří mezi ně i tašky ze starého, novinového papíru za 15 korun. Papírové tašky z novin lepí indické děti ulice. Dřív se potloukaly po ulicích, žebraly, rodiče je zneužívaly. Zakladatel projektu vymyslel: děti ulice budou sbírat starý novinový papír a z něj pak lepit papírové, dárkové tašky. Za utržené peníze z jejich prodeje dnes stojí komunitní centrum, kam se mohou uchýlit. Papírová taška za patnáct korun, změnila indickým dětem ulice život. Papírová taška ze starých novin může měnit život i nám.

Fairtrade je symbolem solidarity bohatších s chudými. Proto jej podporují i církevní sbory tzv. Fairtradové církve. V ČR je dosud sedm církevních sborů, které získaly certifikát Fairtrade. To znamená, že prodávají, třeba v rámci bohoslužeb, výrobky s touto značkou. Využívání fairtrade výrobků církvemi a náboženskými společnostmi, má zásadní vliv na životy výrobců, stav životního prostředí v rozvojových zemích, snižuje chudobu a zlepšuje pracovní podmínky v rozvojovém světě. Lidem, kteří Fairtrade podporují, dává dobrý pocit a rozšiřuje poznání o tom, jak se nám v Čechách dobře žije.

Fairtradová čokoláda

V magazínu Zaostřeno o Fairtradových církevních sborech a počátcích Fairtrade v Čechách uslyšíte Věru Lukášovou, zakladatelku Fairtrade v ČR, Zdeňka Šorma, faráře Českobratrské církev evangelická v Novém Městě na Moravě, která je od letošního dubna držitelkou certifikátu Fairtrade, Hanu Charvátovou ředitelku Fairtrade ČR a ředitelku obecně prospěšné společnosti Jeden svět, která provozuje obchod s Fairtrade výrobky Magdalenu Jelínkovou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.