F. X. Šalda: Něco o moderní kritice

14. březen 2014

K nejznámějším kulturně-kritickým časopisům od roku 1928 až do jeho zastavení byl Šaldův zápisník. V jeho devíti ročnících publikoval František Xaver Šalda pouze vlastní práce, a to nejen literárněkritické, polemické a básnické, autor rozšířil tematický rozsah časopisu i na otázky sociální a politické a stal se tak vedle Masaryka a Pekaře jednou z výrazných autorit předválečné republiky.

I když politicky stál často blízko socialistické levici, zachoval si vždy výrazný odstup od komunistické ideologie. Nic na tom nemění fakt, že v roce 1927 předal kulturně politický týdeník Tvorba Juliu Fučíkovi. Svědčí o tom polemiky s Fučíkem o takzvané "víře uhlířské", s Bohumilem Mathesiem o Gorkého tvorbě a také jeho ostré odsouzení moskevských politických procesů v roce 1937. Je jen velkou otázkou, co by se stalo, kdyby se Šalda dožil nacistické okupace nebo komunistické éry. Pověstné "kdyby" historie nezná. Ale můžeme si o tom myslet své.

V archivu Českého rozhlasu se zachovala - překvapivě ve velmi dobré technické podobě - úvaha Františka Xavera Šaldy z 23. března 1933. Myslím, že se mnou budete souhlasit, že i po 74 letech v ní zůstal stále moderní duch jejího autora.

Zvukovou podobu tohoto článku si můžete poslechnout v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 27. 4. 2007.

autor: Petr Mančal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.